Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Tarragona FC, degà del futbol tarragoní, torna a competir

El Tarragona FC, primer club de futbol de la província del qual es registren partits, recupera l'equip sènior i s'estrena empatant (3-3) al camp del Constantí B

El futbol del Camp de Tarragona és una mica més ric avui que fa unes setmanes. Aquest diumenge va tornar a competir sobre la gespa el Tarragona Futbol Club, un històric de l'esport rei provincial. Històric per, entre altres motius, ser el primer club del qual es té constància que va posar en pràctica aquest esport al llarg i ample del nostre territori. El 10 de març del 1901 és la data de l'inici de la vida d'aquesta entitat que va estar a punt de desaparèixer a finals del 2016 i que gràcies a Manel Roselló i la seva Junta Directiva ha tornat a la vida per recuperar aquest patrimoni immaterial. TarragonaDigital no ha volgut perdre's el retorn del Tarragona FC als terrenys de joc. Ho va fer aquest passat diumenge al grup 24 de Quarta Catalana. El Constantí B va ser el rival i un empat (3-3) el resultat definitiu.

Vint mesos de treball

Va ser a finals de desembre del 2016 quan el Tarragona FC va anunciar que tornaria a l'activitat. Sense activitat aparent des de l'any 2011, el club va estar a escassos deu dies de consumar la seva desaparició definitiva: «Vam anar al registre d'entitats de la Generalitat i ens van dir que quedaven deu o dotze dies per tornar a fer-lo i vam posar-nos-hi», explica l'actual president Manel Roselló. El màxim mandatari dels tarragonins és el cap visible del projecte però ell no vol aquest tipus de protagonisme i sempre té en boca als seus companys de junta que li han permès tirar endavant la fita: David Romera, Cristóbal Garcia, Jordi Alabart, Alfons Unda, Jesús Gómez, Txema Gavaldà, Josep Ramón Tules Armela, Sergio Durán, Dídac Montoliu, Fede Adán i Joan Buenestado.

Entre tots han aconseguit recuperar part de la cultura futbolística de la ciutat: «Quan vam començar Romera i jo, vam pensar que era memòria esportiva de la ciutat i s'havia de recuperar. Vam contactar amb el periodista i historiador Enric Pujol i li donem les gràcies, havíem de saber d'on veníem per saber on anar. Volíem posar el Tarragona FC al seu lloc», explica Roselló. Després de ressorgir, l'objectiu és un ben de clar: «El més important és l'estabilitat al club, que no aparegués i desaparegués, volem fomentar-lo i que es quedi», sentencia el president tarragoní.

Foto de família d'alguns integrants del Tarragona FC a Constantí com el president, el vicepresident, l'entrenador i jugadors del primer equip i futbol base
Foto de família d'alguns integrants del Tarragona FC a Constantí com el president, el vicepresident, l'entrenador i jugadors del primer equip i futbol base | Joan Alfons López

La història del Tarragona FC

Cal remuntar-se a un 10 de març del 1901 per trobar el primer partit registrat d'aquesta entitat, duel que es va celebrar al Velòdrom de la Plaça del Progrés (actual Corsini) contra l'Sporting Football Intrèpid de Barcelona amb victòria visitant per 2 a 5. La primera competició on va jugar el club va ser la II Copa Macaya, torneig sense federar, el març del 1901. Tot i que el Nàstic es va fundar l'any 1886, no va gaudir de secció de futbol fins al 1914, sent així el Tarragona FC el degà del futbol a la ciutat de Tarragona i també a la província, després de federar-se oficialment al mes de gener del 1909.

Vestint els colors roig-i-negres, actualment tan representatius dels dos principals clubs esportius de Reus, el Tarragona FC va jugar primer al camp de la Plaça Progrés, terreny de joc que s'eliminaria l'any 1911 per les obres del mercat adjacent. El 1913 es van traslladar al camp de l'Esplanada, situat on actualment s'hi troba el Camp de Mart. Cinc anys després van marxar a La Glorieta fins que l'any 1926 van establir-se a La Pedrera, actual urbanització dels músics. Abans de l'esclat de la Guerra Civil, el club va mitja dotzena de títols territorials fins que l'esclat de l'enfrontament bèl·lic va provocar que Tarragona FC i Club Gimnàstic es veiessin obligats a fusionar-se sota el nom de CF Casal d'Esport durant tres anys.

Acabada la guerra i amb la victòria franquista, el Tarragona FC només va poder competir la campanya 1939-1940, havent de renunciar a competir posteriorment per les traves de les autoritats a un club de clar caràcter catalanista, esquerrà i republicà. No va ser fins a la mort del dictador i l'inici de la transició democràtica quan el club va reaparèixer l'any 1976. Aquest ressorgiment només va durar set anys, desapareixent de l'activitat novament l'any 1983. El 1986 va tornar a la vida fins a l'any 2011, quan després de malviure amb el futbol en categories molt inferiors i amb molts problemes per subsistir, l'activitat va cessar fins a principis del 2017. David Romera, vicepresident del club, no va dubtar en pujar-se al carro de la iniciativa de Manel Roselló per recuperar l'entitat: «Va ser cosa del Manel, és una història molt llarga. Ell va rescatar club i jo em vaig acoblar.  El Tarragona és el club de futbol més antic de Tarragona i té molta història, volem el millor per l'entitat. Ha mort gent per aquest club en l'època franquista i volen posar el Tarragona FC dalt de tot».

Els roig-i-negres van empatar en la recta final de l'encontre
Els roig-i-negres van empatar en la recta final de l'encontre | Joan Alfons López

Empat per recomençar

Vuit temporades després del darrer partit d'un equip sènior del Tarragona FC, el club va viure aquest diumenge un duel oficial. Va ser al camp del Constantí B dins del grup 24 de Quarta Catalana i un empat (3-3) va quedar plasmat en el marcador al final dels 90 minuts. L'equip entrenat per Isaac González, expresident de l'entitat abans de la quasi desaparició, va avançar-se en el marcador amb un gol d'Adriano Cardozo en el primer temps. Després de ser remuntats fins al 2-1, novament Cardozo veuria porteria per fer el 2-2. Els locals van anotar el 3-2 però Gabriel Giménez, amb un gran llançament de falta, deixaria el 3-3 definitiu.

El president Roselló, més enllà del resultat, es desfeia en elogis pel simple fet de tornar a jugar de forma oficial: «Ens ha costat molt arribar on estem, només tinc paraules d'agraïment per a la Junta Directiva. És molt difícil, volíem començar a competir amb l'amateur a Quarta Catalana. Hem patit una barreja de tensió, de no saber si arribaríem a competir i ens hem demostrat que sí que era possible. Ens van dir que no podríem i aquí estem, ho hem fet».

David Romera, vicepresident però també jugador de l'equip, reconeixia després de l'encontre que «un puntet està bé, hem notat baixes però hem reaccionat bé. La falta de Gabri ha estat impressionant, hem tingut una última ocasió i podríem haver guanyat». Conscient que «el món del futbol són diners i si no en tens, no pots mantenir-te», reconeix que després de tants mesos esperant el debut, ara «cada partit és una il·lusió». Per la seva banda, el tècnic Isaac González no va dubtar en fer-se càrrec de l'equip perquè és «una il·lusió, per això em vaig fer càrrec com a entrenador. El Tarragona me'l sento una cosa meva. Som com una família, com ha de ser. El repte és gaudir i sacrificar-se i que els xavals gaudeixin».

Els tarragonins van tornar a la competició empatant (3-3) contra el Constantí B
Els tarragonins van tornar a la competició empatant (3-3) contra el Constantí B | Joan Alfons López

Més que futbol i esport de competició

El Tarragona FC va més enllà de la pràctica de l'esport. Tot i recuperar el futbol base amb un equip prebenjamí, un benjamí, dos alevins i dos infantils i tornar a crear les seccions de 'running' i bitlles catalanes, el club és conscient que el protagonisme serà habitualment per a l'equip sènior. Ara bé, més enllà del terreny de joc, l'entitat roig-i-negra vol aportar el seu gra de sorra amb una important tasca solidària.

El club va participar el passat mes de setembre en la recollida d'aliments per al menjador social de Bonavista. Prèviament van recaptar diners per a la  I Cursa Solidària destinada a l'AACIC (Associació de Cardiopaties Congènites), ajudant també a Càritas o la Fundació BonaNit, entre moltes altres accions. Manel Roselló assegura que dins el club «el més important de tot són els projectes solidaris, ajudar a la gent que no pot. És la part més important i desconeguda del Tarragona FC, ens agrada guanyar però també donar un cop de mà a la gent que ho necessita».

Després de reactivar el club i veure'l debutar com a visitant, toca estrenar-se jugant a casa. L'equip competirà al Municipal de La Granja aquest dissabte 6 d'octubre a les 17.00 hores rebent el Segur Athletic CF. Després de mesos de treball, el Tarragona FC vol debutar a casa amb el màxim suport del públic: «M'agradaria que tota la gent vingués a veure un club històric i degà com el Tarragona, que vinguin al camp de La Granja i animi al club de Tarragona, un històric», explica Roselló. Dissabte, Tarragona té una cita amb la història del seu futbol. Una història que, tot i que va ser a prop, encara no ha acabat.

El primer partit del Tarragona FC va comptar amb moments d'alta tensió
El primer partit del Tarragona FC va comptar amb moments d'alta tensió | Joan Alfons López