Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Transeünts amb mascareta passegen per un carrer de Madrid

Els tarragonins que viuen a Madrid, escèptics amb el segon estat d'alarma de la capital

Aquest divendres acaba el termini de la decisió excepcional que va prendre el govern espanyol a la comunitat

Transeünts amb mascareta passegen per un carrer de Madrid
Tarragonins que resideixen a Madrid apunten que, a pesar de l'estat d'alarma, la gent fa vida normal al carrer | Europa Press

Aquesta setmana es gira feina al Congrés dels Diputats. Aquest dijous, 22 d'octubre, es votarà la moció de censura de VOX contra el govern del socialista Pedro Sánchez. L'endemà, divendres 23, decau l'estat d'alarma sobre Madrid, decretat pel consell de Ministres el passat 9 d'octubre. Algunes informacions apunten que el govern espanyol  no demanarà la  pròrroga que, obligat per llei, hauria de portar a votació a la cambra baixa espanyola.  

Enmig de restriccions arreu de l'Estat, el cas de Madrid rep molta  atenció mediàtica. Els diaris d'esquerres diuen que la culpa és del govern autonòmic de la popular Isabel Díaz Ayuso. Pels diaris de dretes, la culpa és del govern social-comunista que hi ha a la Moncloa. Al mig de tots dos extrems, la realitat. Per apropar-nos una mica més a la realitat, almenys a una visió parcial d'aquesta, i poder copsar com és aquest nou estat d'alarma a la madrilenya manera, TarragonaDigital ha contactat amb dos tarragonins que viuen a  Madrid, el corrector i professor de català, Xavier Basora, i la jove altafullenca Sarah Alemán. 'Spoiler': no tot és el que sembla.

«L'eix comercial fa bastant pena»

Basora redueix l'estat d'alarma de Madrid al «confinament perimetral. Així i tot, hi ha molta gent que es desplaça». El corrector de les memòries de Woody Allen al català concreta la idea: «La gent continua movent-se i les terrasses, a la zona de plaça d'Espanya, estan  a petar. No és un confinament com el del mes de març».

La restauració, almenys a Catalunya, està en el punt de mira dels polítics com a sector on es multipliquen les  interaccions socials. A Madrid, els bars i restaurants poden rebre comandes fins a les 10 de la nit. Xavier Basora considera que «els propietaris tenen molt controlades les terrasses, on tenen prohibit fumar i per fer-ho t'has d'allunyar dos metres, o més, de la terrassa». Com a contrapunt al sector de la restauració, que encara aguanta a Madrid, Basora posa sobre la taula la situació del  comerç: «La zona del centre fa bastant  pena. No hi ha turistes i es multipliquen els cartells de 'es lloga' o 'es ven'».

Imatge d'un vehicle passant pel costat d'un cartell que indica que accedeix a una zona de restricció sanitària
Imatge d'un vehicle passant pel costat d'un cartell que indica que accedeix a una zona de restricció sanitària | Europa Press

Aquest tarragoní, mira de venir a la ciutat «un cop al mes», apunta, sobre un altre sector molt assenyalat, el de l'oci nocturn, que «a Madrid corre el rumor que s'estan fent festes clandestines en pisos turístics que s'han llogat per aquesta mena d'actes. Serien actes molt ben organitzats per gent vinculada al món de la nit». Xavier Basora vol acabar, però, fent una crida a la solidaritat: «Perquè no se saturin els hospitals, tots hem de posar de la nostra part. La crisi ens afecta a tots».

«La gent està sortint de Madrid»

Sarah Alemán és una jove d'Altafulla que es troba a Madrid fent el màster en advocacia i les pràctiques en dret, el seu món. Quan se li pregunta sobre quina és la situació a Madrid, abans de respondre comenta que «tinc una visió molt  crítica». La resposta que acaba donant és coherent amb l'advertència prèvia que ens fa: «A Madrid tohom fa vida normal. No hi ha cap mena de control, és un caos. En principi, estem confinats i una amiga ha anat i tornat de París a Madrid, passant per Barajas, i no ha tingut cap mena de control. La gent està sortint de Madrid». Alemán està convençuda que «tot i que la situació no és 100% normal, no ens trobem al mes de març. Ara, la gent fa el que li dona la gana».

Posem sobre la taula, tant per en Xavier Basora com per na Sarah Alemán, la  picabaralla política que es viu a Madrid i que es retransmet per tot l'Estat. Basora creu que «s'hauria d'actuar amb molta més mà dura. Hi ha uns interessos econòmics que tenen molt pes i es fan notar perquè, ara per ara, a Madrid no ve turisme. Ara bé, Ayuso hauria d'atendre al que diu el govern central, tot i que el govern central no ho està fent bé perquè fa front als mateixos problemes que tenen els governs arreu del món».La jove advocada d'Altafulla considera que «la picabaralla política cristal·litza les dues visions que hi ha sobre la situació, o parar-ho tot o mirar de conviure amb el virus».