Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ajuntament de Torredembarra

L'Ajuntament de Torredembarra crearà la Taula Local d'Emergència Climàtica

Es volen combatre els elevats indicadors de vulnerabilitat davant d'aquesta amenaça que presenta Torredembarra segons un estudi recent

Ajuntament de Torredembarra
La façana i les escales d'accés a l'Ajuntament de Torredembarra, en una imatge d'arxiu. | Àngel Ullate

 

L’Ajuntament de Torredembarra crearà la Taula Local d’Emergència Climàtica. Així ho ha anunciat el consistori aquest mateix divendres, 27 de setembre, i ha explicat que l’objectiu d’aquest organisme de nova creació és el d'elaborar propostes que permetin disminuir els valors elevats de vulnerabilitat vers el canvi climàtic que s’han detectat al municipi en un estudi recent.

La Taula inclourà representació política i dels sectors ambientals però també d’aquelles entitats que es puguin veure afectades pels efectes del canvi climàtic a nivell local i determinarà el full de ruta a seguir a nivell local.

Primeres accions per combatre els efectes de l'emergència climàtica

El regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Torredembarra, Joan Torras (ERC), també ha explicat que durant aquest mandat s’emprendrà «una campanya permanent d’informació ambiental a la ciutadania sobre els impactes del canvi climàtic en la salut i les activitats econòmiques del municipi, parant especial atenció en els centres educatius».

En aquest aspecte, l’Ajuntament de Torredembarra ja ha sol·licitat enguany una subvenció a la Generalitat per mitigar en els centres escolars el fenomen conegut com a 'illa de calor', precisament per actuar sobre la vulnerabilitat d’empitjorament del confort climàtic en aquest sector de la població més vulnerable.

Onze valors de vulnerabilitat elevats

Cal tenir present que en l’anàlisi de vulnerabilitat i resiliència dels municipis de Catalunya al canvi climàtic, elaborat per l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Torredembarra presenta valors molt elevats de vulnerabilitat en els següents indicadors, en una escala de l'1 al 10

Les vulnerabilitats es calculen en base a uns indicadors,  la major part dels quals es referencien en l’actual consum d’aigua i energia, però també estan basats en la proporció del verd urbà i els efectes que tindrà sobre els valors actuals l’increment de temperatura o el canvi de règim de precipitacions, entre d’altres factors lligats al canvi climàtic fins l’any 2050:

  • Canvis de patró en la demanda turística en la gestió de l’aigua (9)
  • Disminució de la disponibilitat d’aigua en la gestió de l’aigua (6)
  • Canvis en els patrons de demanda energètica en l’àmbit de la indústria, els serveis i el comerç (6)
  • Increment de la mortalitat associada a la calor (4)
  • Empitjorament del confort climàtic (accentuació del fenomen d’illa de calor) sobre la salut (6)
  • Canvis en els patrons de demanda energètica en l’àmbit del sector energètic (6)
  • Canvis en el patró de demanda turística en el turisme (9)
  • Risc d’incendi en la mobilitat i infraestructures de transport (10)
  • Major risc d’incendi que afecti al sector turístic (7)
  • Empitjorament del confort climàtic en l’àmbit d’urbanisme i habitatge (7)
  • Increment de les necessitats de reg sobre l’urbanisme i l’habitatge (7)

Mobilitzacions pel clima

La preocupació pel canvi climàtic s’estén a nivell mundial. Aquests dies, del 23 al 27 de setembre, està tenint lloc la setmana de mobilitzacions internacionals amb motiu de la Cimera pel Clima de l’ONU, que culmina avui mateix amb una jornada de vaga pel Clima. Es tracta d’una vaga eminentment estudiantil i de consum en la qual també participen entitats de defensa del medi ambient i la justícia climàtica, sindicats i partits polítics, entre d’altres.