L’Ajuntament de Tarragona i l’Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals SA (Espimsa) implantaran el sistema de recollida selectiva al mercat de Bonavista. «L’objectiu és incrementar la recollida selectiva en un entorn que genera molts residus. D’aquesta manera també aconseguirem reduir la despesa en neteja», ha explicat el conseller de Neteja, Jordi Fortuny. Actualment, el cost de neteja del mercadet de Bonavista és de 70.000 euros l’any, al que cal afegir els 30.000 euros anuals que paga l’Ajuntament de Tarragona pel tractament de residus a la incineradora.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Per aconseguir aquests objectius, la conselleria de Neteja desplegarà una campanya subvencionada per l’Agència Catalana de Residus i que farà possible la contractació d'una dotzena d'informadors que treballaran els diumenges amb els paradistes del mercadet de Bonavista per estimular la recollida selectiva i per ajudar i vigilar que els marxants separin correctament. Així, els marxants que reciclin de manera correcta pagaran un euro al mes de taxa, mentre que aquells que no ho facin pagaran fins a 55 euros mensuals. En principi, si la pandèmia del coronavirus ho permet, està previst que la campanya comenci el pròxim 29 de març.
Cinc noves illes de contenidors
Actualment, per fer la recollida, hi ha dos grans contenidors situats en dos punts de l’esplanada on se celebra el mercadet. A la pràctica no se separen els residus i als contenidors hi anava a parar tot barrejat, com a fracció rebuig. En canvi, el nou model consisteix a disposar un contenidor per cada fracció: fruiteries i verduleries tindran un contenidor individual d’orgànica i hi haurà contenidors per cartó, un per envasos, un per fustes i un per resta. Es tracta de cinc noves illes de contenidors de fins a nou metres amb una estètica integrada al mercat i que només seran d’ús els diumenges. Quan acabi la campanya el personal d’Espimsa s’encarregarà de vigilar que el reciclatge es faci adequadament.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Els contenidors per les restes d'orgànica, de fruiteries i verduleries, portaran un xip, d’aquesta manera es portarà el registre de cada parada per saber qui recicla com toca i quants residus genera cadascú. «La primera fase de la campanya serà informativa, la segona serà sancionadora si no reciclen», ha apuntat el conseller Fortuny. Aquest canvi de plantejament també va lligat a la implantació d’una nova taxa per parada que vincula un estalvi a qui més recicla. «Els paradistes que facin les coses com toquen poden arribar a pagar només un euro, mentre que els que continuïn sense separar les fraccions hauran d’abonar una quota mensual de fins a 55 euros», ha explicat Fortuny.
Campanya contra els grans productors de residus
«Aquesta campanya no neix del no-res. A l’estiu vam començar amb la campanya per reduir els residus voluminosos que es llancen a la via pública, després hem continuat amb la lluita per reduir els abocadors incontrolats i il·legals i, ara, entrem a la tercera fase, que és la dels grans productors, perquè són els que generen més residus», ha explicat el conseller de Neteja, Jordi Fortuny. En aquest sentit, ha afegit que «ens posem com a objectiu implantar la recollida selectiva i optimitzar els actuals serveis a tots els mercats de la ciutat i continuar amb altres grans productors de residus».
Per la seva part, el president d’Espimsa, Dídac Nadal, ha apuntat que «solucionar la gestió de residus al mercadet de Bonavista ha estat una prioritat compartida des del primer moment. Es tracta d’un dels mercats ambulants més grans d’Europa i era necessari prendre mesures urgents per revertir la problemàtica mediambiental i recuperar el prestigi». Nadal ha afegit que «som molt conscients de la importància que els nostres mercats i mercadets municipals siguin sostenibles i, per això, treballem també en matèria de sensibilització i conscienciació».
Bosses compostables resistents per reduir l’ús del plàstic
La campanya també inclou repartir bosses compostables resistents per reduir l’ús de productes plàstics d’un sol ús al mercat, començant a incorporar altres materials més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. «Aquesta acció està prevista ampliar-la a altres sectors del comerç, sobretot als grans productors», ha comentat la consellera de Consum, Comerç i Mercats, María José López. Per aquest motiu la campanya compta amb la complicitat d’Espimsa, que gestiona tots els mercats municipals, i la conselleria de Comerç.
Paral·lelament, els informadors ambientals també elaboraran un Pla de Malbaratament Alimentari per repartir el menjar que no s’aprofita del mercadet i que està en bon estat a entitats socials i sectors que ho puguin necessitar.