Els taxistes diuen «sí» a l’acord amb el Govern i aixequen la vaga

La Generalitat tirarà endavant igual el decret que obligarà a les VTC a pre-contractar el servei amb 15 minuts d’antelació | Centenars de taxistes han votat a plaça de Catalunya

Els taxistes s'han negat a acceptar el decret que vol aprovar el Govern per regular els VTC | Guillem RS

 

Ja hi ha resposta dels taxistes. Han dit que accepten el decret que vol aprovar el Govern de la Generalitat de Catalunya per regular el servei de les VTC —els vehicles de les empreses Uber i Cabify—, i no seguiran amb la vaga indefinida. Des de divendres que el sector del taxi de la ciutat de Barcelona estava en vaga per pressionar el Govern que s'ha decidit a tirar endavant un decret que, segons han decidit els taxistes, ja és suficient. 2.508 de les 4.707 persones que han participat han decidit tornar a la feina, mentre que 2.177 han optat per mantenir la protesta, i s'han comptabilitzat 19 vots en blanc i 3 nuls. El resultat ha estat molt ajustat.

La majoria dels taxistes han dit «sí» després d'unes votacions que han arrencat a les sis de la tarda i que s'han allargat fins ben entrada la matinada amb el recompte i la publicació dels resultats. Després de confiar amb la Generalitat i acceptar el decret, que s’hagués aprovat igualment amb la seva negativa, tal com va avançar el mateix conseller de Territori, els taxis tornaran a la feina i desbloquejaran la Gran Via. Un dels portaveus dels taxistes, Ivàn «Patxi» Sesma, ha confirmat que es començarà a treballar «de forma normal a partir de les sis del matí». «Patxi» ha dit que volen «creure» en l'administració i les promeses del Govern però que hi ha hagut «massa punyalades per l'esquena». 

Pre-contractació de mínim 15 minuts i 60 a Barcelona

Els taxistes han dit sí al preacord que ahir el comitè de vaga va aconseguir de Territori que obliga als vehicles VTC a només acceptar clients que haguessin fet una pre-contractació amb 15 minuts d'antelació, que a més, arribaran als 60 minuts per una regulació especial que farà l'Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) pels municipis on actuen els taxis de Barcelona.

L'acord fixava que els vehicles VTC s'hauran de contractar amb mínim 60 minuts d'antelació | Guillem RS

 

En el decret que s'aprovarà per regular les VTC també s'incorporen algunes mesures com que els vehicles amb conductor que funcionen amb aplicació no podran mostrar la seva ubicació en temps real a l'APP i hauran de tornar a la base després d'un servei. Els representants dels taxistes que van liderar la negociació amb Territori i el conseller Damià Calvet, com el mateix Alberto Tito Álvarez, han participat en la votació i han demanat votar «sí» a l'acord i aixecar la vaga.

La votació s'havia de fer des d'aquest matí de dimecres, 23 de gener, i fins a la tarda, però no ha arrencat fins a les sis de la tarda per discrepàncies entre els líders del moviment en com s'havia de fer la consulta. En un primer moment s'havien de votar tres opcions, una tercera que contemplava una «treva» i atacar de nou amb protestes al Mobile si la Generalitat no complia, però finalment s'ha tombat.

Unes 10.500 persones cridades a dir «sí» o «no»

A la consulta que ha fet el sector del taxi estaven cridades unes 10.500 persones en cinc urnes a plaça de Catalunya. Podien votar totes les persones que tenen llicència de taxi com a titular i també els treballadors de flotes, empreses que tenen diverses llicències de taxi i les exploten a la ciutat de Barcelona.

A la dreta, Iván Sesma, un dels líders d'Èlite Taxi, durant el recompte de vots.
A la dreta, Iván Sesma, un dels líders d'Élite Taxi, durant el recompte de vots. | CatalunyaDiari

 

Una vaga amb 80 cotxes atacats i amb els VTC aturats

La vaga que va arrencar divendres s'ha saldat, segons les empreses Uber i Cabify, amb 80 cotxes atacats per part dels taxistes. Durant les protestes que s'han fet aquests dies, amb marxes i talls de circulació, segons les empreses de VTC, s'ha atacat tot aquests cotxes, sobretot, amb llançaments de pedres i punxant. Els Mossos d'Esquadra van detenir divendres passat, 18 de gener, nou persones pels incidents i els atacs als vehicles VTC.

Les empreses Uber i Cabify, que lideren el sector de les VTC a Barcelona, han anunciat que si finalment s'aprova el decret tal com vol el Govern de la Generalitat, hauran de marxar de la ciutat de Barcelona.


Comentaris

envia el comentari