Els taxistes de la demarcació de Tarragona mostren suport a les mobilitzacions dels seus companys de Barcelona. Després que al matí hagin realitzat una marxa lenta fins a l'aeroport de Reus, a la tarda una seixantena de taxistes vinguts des de tots els punts de la demarcació han participat d'una assemblea per decidir les actuacions que s'han de prendre a partir d'ara.
Els taxistes es manifestaran dimecres
Com explica Sergi Marquès, president de l'Agrupació Ràdio Taxi de Tarragona, els representants dels taxistes queden a l'expectativa del que es decideixi a Madrid i Barcelona. Això sí, han acordat celebrar una manifestació dimecres a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona d'onze del matí a una del migdia. A hores d'ara, però, encara han de formalitzar la petició de permís.
Joaquim Olivé, president provincial del sector del taxi de la Federació Empresarial d'Autotransports de Tarragona (FEAT), explica que l'actuació tindrà lloc davant de la Delegació del govern espanyol perquè ells «hi tenen alguna cosa a dir». De fet, creu que si s'hagués actuat abans, no s'hauria arribat a aquest punt. I és que la situació «ja es veia a venir».
Els taxistes oferiran serveis mínims
A més, han acordat realitzar serveis mínims fins al divendres 3 d'agost. Segons Olivé, oferiran un servei suficient per a poder atendre les persones que requereixen serveis mèdics o ambulatoris o que tenen mobilitat reduïda o minusvalies. D'aquesta manera, no volen perjudicar les persones que més necessiten el servei de taxi.
Les reivindicacions dels taxistes
Com explica Olivé, des del sector són conscients que molesten als usuaris però que ho fan perquè són «moments delicats» i els «hi va la feina i les famílies». Això sí, considera que és l'única manera de cridar l'atenció a les autoritats ja que, de normal, no els és possible «reunir-se amb les altes esferes», a diferència de les plataformes VTC (vehicles de lloguer amb conductor), com Uber o Cabify. A més, explica que per molts taxistes, no treballar en la temporada forta, els és difícil. En la mateixa línia, Marquès comenta que el sector «s'hi juga molt» i que lluita per «defensar la feina».
El problema de fons es troba en què consideren que hi ha massa llicències VTC. La llei Omnibus, que a Espanya es va aprovar el 2009 per exigència de la Unió Europea, estipulava que s'havien de liberalitzar tots els serveis públics. La llei actual, però, diu que hi ha d'haver una llicència VTC per trenta de taxis. Al final, però, n'hi ha moltes més. De fet, com explica Marquès, a Catalunya s'han entregat unes 4.000 llicències VTC. I de seguir així, vaticina que la meitat dels taxis haurien de plegar.
Com expliquen els taxistes, en el cas de Tarragona hi hauria d'haver quatre llicències i n'hi ha unes cinquanta. Des del sector reconeixen que han perdut aquesta primera batalla. Per això busquen solucionar el problema d'una altra manera: regulant les llicències dins de les poblacions o l'àrea metropolitana pertinent. D'aquesta manera, demanen que es concedeixi un permís especial per poder operar en aquests àmbits. I és que lamenten que aquestes empreses, en època estival de plena feina, porten vehicles d'altres punts de l'estat.
Els taxistes asseguren que no hi haurà violència
Pel que fa a les imatges de violència que s'han viscut a Barcelona als darrers dies, Olivé considera que són «moments de molta tensió però que ens hem de controlar». En aquest sentit, es mostra segur que a la demarcació no es viuran episodis com els de la ciutat comtal.