URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

El TC avala el règim lingüístic de la LEC però anul·la 10 articles de la Llei d'Educació

El tribunal resol el recurs presentat el 2009 pel PP en contra de la llei proposada

El TC ha optat també per tombar 10 articles sobre la immersió lingüística | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Constitucional ha anul·lat diversos articles de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), aprovada pel Parlament de Catalunya l'any 2009, que regulaven les etapes educatives de Primària, Secundària i Batxillerat, o ensenyaments com els artístics, perquè no s'ajusten a la normativa estatal bàsica o l'envaeixen.

En canvi, el tribunal ha declarat constitucionals els articles de la llei catalana sobre el règim lingüístic. La sentència, que té data de l'11 d'abril passat, resol el recurs presentat l'any 2009 pel PP. El tribunal considera contraris a la Constitució diferents preceptes de l'article 112 sobre cossos docents de la Generalitat, ja que creu que «no poden alterar l'estructura dels cossos de funcionaris establerta per la legislació bàsica».

El Constitucional tomba la pretensió del PP d'anul·lar alguns articles de la LEC que regulaven el règim lingüístic de l'educació. Per exemple, el tribunal avala que els alumnes que s'incorporen al sistema educatiu sense conèixer el català rebin una atenció lingüística personalitzada que els permeti iniciar l'aprenentatge en aquesta llengua, sempre que «no exclogui» que també la rebin amb «caràcter similar» aquells que no coneguin el castellà.

El tribunal també manté l'article de la LEC que preveu que el Govern determini «el currículum de l'ensenyament de les llengües, que comprèn els objectius, els continguts, els criteris d'avaluació i la regulació del marc horari», perquè entén que es refereix al català, l'aranès i la literatura en aquestes llengües «com a assignatures de lliure configuració autonòmica». La sentència també avala l'aranès com a llengua vehicular i d'aprenentatge a l'Aran, sempre que s'interpreti que «no es priva al castellà i al català» d'aquesta mateixa condició.

Primària, Secundària i Batxillerat

  

En canvi, el Constitucional anul·la l'article 58 de la llei catalana que regula l'educació Primària, perquè considera que la LEC «ve a ser una reformulació simplificada de la legislació bàsica estatal» que «en alguns aspectes no reflecteix l'amplitud de les bases estatals, regulades amb més detall que el que mostra el legislador autonòmic».

Així, considera que hi ha aspectes que se «superposen» a la regulació estatal, en part modificada posteriorment per la LOMCE. Per exemple, el tribunal remarca que l'etapa de primària «ha deixat d'organitzar-se en tres cicles de dos anys». El tribunal afegeix que la LEC no fa referència a «l'existència de l'avaluació individualitzada» al final de primària, que abans del 2013 era de «diagnòstic», de manera que ofereix «una imatge parcial o distorsionada del règim d'avaluació aplicada en aquest període educatiu».

«Correspon al legislador bàsic estatal establir la finalitat i els objectius d'una etapa educativa obligatòria, que el legislador autonòmic no pot reconfigurar amb una enumeració de finalitats que, sense contradir-les com a tals, no siguin un fidel reflex de les mateixes i les reemplacin», assegura el tribunal. De l'article referent a primària, el TC només salva el precepte que estableix que cal proporcionar als alumnes «conèixer els elements bàsics de la història, la geografia i les tradicions pròpies de Catalunya».


Comentaris

envia el comentari