Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Les tres integrants de Teatre Espai.

Teatre Espai, una sala «artesanal» a l'abast de tots els vendrellencs

L'entitat manté una intensa activitat de cursos, tallers i produccions pròpies

Les tres integrants de Teatre Espai.
Marina Vilardell, Anna Palacin i Sílvia Basseda, integrants de Teatre Espai. | BP Diari
 

Marina Vilardell, Anna Palacin i Sílvia Basseda són les tres integrants de Teatre Espai, una entitat vendrellenca enfocada en la promoció i l’ensenyament de les arts escèniques, que ja compta amb més de set anys de vida. Des del 2015 compten amb una sala pròpia al carrer Colom del Vendrell, un pas important que els ha permès consolidar-se i augmentar la seva activitat, que va des dels cursos i tallers que ofereixen, fins a la programació estable que mantenen cada mes.

 

Impulsar una escola de teatre

La llavor de Teatre Espai va sorgir l’any 2012, quan Marina Vilardell i Anna Palacin van coincidir als tallers de teatre que feien a diverses escoles de la comarca, a través del Pla Educatiu d’Entorn. «Vam veure que hi havia una certa demanda i interès, però que el Vendrell no comptava amb una escola de teatre, amb el qual ens vam animar a impulsar-ne una», explica a TarragonaDigital Sílvia Basseda.

Ambdues van engegar la primera encarnació de l’entitat, amb dos cursos —un per a adults i un altre per a joves— que es feien primer al Casal d’Avis del Tancat i, després, al Casal Cívic del carrer del General Prim (actualment carrer de l’1 d’Octubre). Paral·lelament als cursos, totes dues estaven decidides a fer també la seva producció pròpia d’obres de teatre. La primera va ser ‘Absents’, el juny del 2014, que van interpretar al centre artístic l’Arcada durant quatre dies. En aquell moment va ser quan es va incorporar Sílvia Basseda.

A la recerca d'un local propi

La bona embranzida inicial, però, demanava un local propi on poder desenvolupar la seva activitat. «Ens trobàvem que al Casal Cívic teníem els horaris molt limitats, perquè compartíem l’espai amb moltes entitats, i també havíem d’estar carregant coses amunt i avall contínuament», relata Anna Palacin. L’oportunitat pràcticament els va caure del cel quan, a través d’una de les seves alumnes, els van oferir un local de lloguer al carrer Colom.

Les integrants de Teatre Espai, a la seva sala.
Basseda, Palacin i Vilardell, a la sala del carrer Colom. | BP Diari
 

La nau tenia moltes possibilitats, però calia una important tasca d’adequació, que les tres integrants de Teatre Espai van engegar amb l’ajuda de moltes amistats. Vilardell apunta que per a la posada a punt de l’espai «ens van venir a ajudar familiars, amics i inclús veïns, tots van aportar el seu gra de sorra per acabar tenint un local fet a mà, artesanal». Un ‘do it yourself’ en tota regla, pel qual van aprofitar des de les cortines d’un antic hotel de Barcelona, fins als històrics seients del cinema-teatre Tívoli del Vendrell. Aquests, quan van fer la nova escola de música, havien anat a parar a la penya del Barça, que els van arreglar. Com que ja no en feien ús, els van cedir a Teatre Espai.

Una sala a l'abast de tothom

Des de la seva obertura, la sala s’ha anat equipant de mica en mica, mentre les seves activitats creixien exponencialment. «Sabíem que quan tinguéssim el nostre local, creixeríem», afirma Vilardell. Però tot ho han fet de manera autosuficient, posant-hi «sang, suor i llàgrimes, però no diners». A banda dels cursos i tallers de teatre que fan per a joves i grans, l’entitat ofereix la sala en lloguer per a tots aquells que vulguin fer xerrades, presentacions de llibres, concerts o altres tallers, així com per a companyies foranies que vulguin interpretar les seves obres. Una manera de posar l’espai a l’abast de tots els ciutadans.

Amb això i les produccions pròpies, la programació del Teatre Espai és constant, i suposa un contrapunt a la del Teatre Àngel Guimerà (Tàg), doncs està més enfocada a les produccions de petit format o als grups novells. De fet, algunes companyies que primer han passat per la seva sala, després ho han fet pel Tàg. Camí dels deu anys de vida, totes tres mantenen l’energia i la il·lusió del primer dia, i ja pensen com ampliar la seva activitat, buscant la manera d’ocupar, per exemple, les franges dels matins o els estius.