Les altes temperatures i totalment excepcionals que hi ha hagut aquest febrer, deixant rècords arreu del planeta, també han tingut una conseqüència directa amb l’aigua del mar. Tant és així, que en aquest febrer del 2020 s’ha enregistrat la temperatura més alta de l’aigua del mar per a un mes de febrer des que hi ha registres a l’Estartit.
Així ho ha destacat l’observador meteorològic d’aquesta població costanera, en Josep Pascual, que recull les dades meteorològiques i marítimes des de fa més 45 anys. La temperatura de la superfície de l’aigua es troba a uns 14º, uns valors més propis de finals d’abril o inicis de maig que no pas de febrer.
Però si mirem a més avall, entre 50 i 80 metres de profunditat, el comportament tèrmic de l’aigua és molt més regular i estable, ja que no rep la influència de l’aire. Però malgrat això, a les illes Medes, la temperatura de febrer ha estat la més alta dels darrers 47 anys, una dada que demostra que l’escalfament global, que ja fa temps que està passant, cada vegada té més incidència en zones on fins ara encara es mantenien més aviat poc alterades.
De fet, tret de l’episodi del Gloria, on els rius van abocar grans quantitats d’aigua al mar, la temperatura durant tot aquest 2020 sempre ha estat per sobre de la mitjana, sent en forces ocasions fins a 1 ºC superior.
No només a l’Estartit
La temperatura del mar també s’ha vist afectada a Barcelona per aquest febrer poc hivernal. Després d’un mes encapçalat per les altes pressions, i l’ambient sec i càlid, ha fet que s’hagin registrat els valors més alts en un mes de febrer en 15 anys, amb uns valors que igualen els dels 2007, amb 14,3º. Respecte a la mitjana, aquesta temperatura també representa 1ºC per sobre dels valors habituals.