Amb la vista posada a les vacances, molts es pregunten quin temps ens espera el que queda d'agost. Segons les darreres previsions, sembla que les tempestes estaran presents durant algunes jornades, encara que encara no es pot precisar gaire.
El popular meteoròleg Jorge Rey, conegut per les seves encertades prediccions, ja va avançar fa algunes setmanes que les tempestes farien acte de presència a partir de mitjan agost. Les previsions, basades en l'observació de patrons climàtics i dades històriques, suggereixen un augment en l'activitat tempestuosa.
Però no només Jorge Rey ha advertit sobre l'arribada de tempestes. Altres meteoròlegs i experts en clima també han assenyalat la possibilitat d'un clima més inestable durant les properes setmanes.
Les condicions atmosfèriques semblen propícies per a la formació de tempestes convectives, caracteritzades per la seva irregularitat i localització específica. Unes tempestes que podrien deixar acumulats importants d'aigua en només uns minuts, per la intensitat.
Tempestes fortes i intenses: 'qüestió de minuts'
Com expliquen els experts de Tiempo.com , la segona quinzena d'agost podria estar marcada per una alternança de dies calorosos i secs amb episodis de tempestes intenses.
Les previsions actuals indiquen que les tempestes podrien ser especialment freqüents a l'interior ia les zones muntanyoses, encara que la seva distribució serà desigual. Aquest patró climàtic podria afectar els que planegen gaudir de les vacances a l'aire lliure.
Pronosticar pluges en aquesta època és particularment desafiant a causa de la predominància de tempestes convectives, que són molt irregulars i localitzades, resultant en acumulacions daigua molt dispars en àrees properes.
Caldrà anar amb compte per tant, amb les tempestes que arriben de sorpresa. En només un moment la situació es pot tornar perillosa a zones fàcilment inundables.
Els mapes meteorològics, asseguren els experts, mostren una tendència de la dorsal subtropical a enfortir-se a l'Atlàntic, a l'oest de la Península Ibèrica.
No obstant això, és probable que el raig polar experimenti algunes ondulacions, cosa que podria desencadenar episodis de tempestes. Aquestes fluctuacions del raig polar tenen el potencial de generar tempestes. Depenent de la seva intensitat i localització, podrien canviar “el balanç pluviomètric del mes en qüestió de minuts”.