Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pluges torrencials a l'estiu causaran més inundacions catastrófiques en 10 anys

Xàfecs d'estiu torrencials i onades de calor més llargues: una realitat d’aquí 10 anys

Una investigació alemanya demostra que tota Europa corre aquests riscs si la temperatura mitjana de la Terra puja 2º més, però si no augmenta més d’1,5º les afectacions seran molt menors

Pluges torrencials a l'estiu causaran més inundacions catastrófiques en 10 anys
Pluges torrencials a l'estiu causaran més inundacions catastrófiques en 10 anys | Pixabay

 

Un nou estudi climàtic assenyala un escenari catastròfic al nostre entorn en molts menys anys que altres previsions, però també observa una situació força més positiva si es controla l’augment de la temperatura mitjana mundial.

Segons aquesta investigació publicada a la revista Nature Climate Change, els investigadors del Institut Climate Analytics, auguren que les onades de calor i les sequeres estivals a l’hemisferi nord no només seran més intenses i freqüents, sinó que també duraran més temps si la temperatura mitjana de la Terra puja 2 graus respecte als valors de fa 150 anys. I aquesta situació arribarà d’aquí només 10 anys.

Peter Pfleiderer, responsable de la investigació, alerta que si la temperatura puja fins als 2ºC, es produirà un desajust brutal de la dinàmica estiuenca, amb temps extrem més persistent i períodes de pluja forta més llargs. Viuríem a tota Europa  més situacions d’inundacions durant l’estiu, però els períodes de sequera i onades de calor seran més freqüents, cosa que limitarien la producció d’aliments i la salut humana, o afavoririen els incendis forestals.

Els autors avancen que l'augment de 2ºC incrementaria un 4% la probabilitat de períodes molt càlids de més de dues setmanes. A la part est de Nord-amèrica, els períodes molt càlids i secs podrien augmentar un 20% i els períodes de pluges fortes d'una setmana o més podrien ser un 26% més freqüents a Europa.

Un jove es refresca en una font sota un sol de justícia i temperatures extremes
Un jove es refresca en una font sota un sol de justícia i temperatures extremes | Arxiu

 

Aconseguir reduir l’augment a 1,5ºC agreujaria menys els efectes meteorològics

L’estudi preveu que si s’actua amb urgència per frenar l’escalfament global i s’aconsegueix reduir-ne fins als 1,5 graus disminuiria molt aquest risc. 

Així opinen els investigadors: «La nostra recerca mostra que limitar, si és possible, l'escalfament a 1,5 graus tal com diu l'acord de París, reduiria el risc considerablement. Però tenint en compte que el ritme actual de reducció  d'emissions situa el món camí  d'un augment de 3º el nostre estudi remarca la necessitat d'actuar amb urgència».

L’impacte de l’escalfament global ja es comença a notar

Alguns informes estadístics mostren exemples que la rampa ascendent de les temperatures al nostre hemisferi ja afecta la nostra salut i a la meteorologia actual. Durant el 2018, a Alemanya hi va haver pèrdues d'un 15% de rendiment en el conreu de blat. I a Estats Units, els passats 12 mesos van ser els més humits des que hi ha registre de dades, i les regions centrals van experimentar inundacions continuades a causa dels temporals de pluja.

També et pot interessar: