Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un plugim i molts núvols al Delta de l'Ebre

Arriba l'aperitiu de la llevantada amb temps molt més mogut: Previsió a Catalunya el dijous 26 de novembre

El cel estarà cada cop més tapat i arribaran ruixats a més indrets

Imatge d'un plugim i molts núvols al Delta de l'Ebre
El temps estarà ben mogut aquesta setmana per la borrasca 'Bàrbara' | Pili Rius

La llevantada  ja truca a la porta i els núvols  seran ja els clars protagonistes des de primeres hores del matí a molts indrets aquest dijous, excepte al Pirineu, on es mantindrà el cel  mig ennuvolat fins al migdia. A més dels núvols,  ja tindrem ruixats a moltes més comarques del litoral i prelitoral i s'estendran durant la tarda a més indrets, però preferentment ho faran amb més persistència tant a les terres de l'Ebre com a les de Girona. En canvi a les del nord de Tarragona i Barcelona seran menys probables.

En general, els registres seran poc abundants, però ja puntualment en alguns indrets dels dos extrems del territori català podrien fregar de forma local els  50 litres/m². Amb tot, les temperatures  nocturnes seguiran pujant i les diürnes, gràcies a la massa d'aire més càlida provinent del Mediterrani, també pujaran lleugerament, la majoria d'indrets se situaran per sobre dels 15ºC  a la costa central i sud. 

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Més ruixats i dia més rúfol

Aquest dijous, 26 de novembre,  tindrem l'aperitiu en forma de més núvols  que taparan el cel  a gran part del territori català i ja de bon matí, tindrem els primers ruixats a diferents punts de la costa, preferentment a l'Ebre i Girona, on seran més continuats. A la resta també podrà fer xàfecs, però seran molt més irregulars i esporàdics. De cara a la tarda, a més dels núvols, arribaran també ruixats  de caràcter irregular que afectaran diversos punts de l'interior del territori català, però de moment, la majoria d'ells seran febles i no comportaran conseqüències. Tot plegat, esperant el plat més fort d'aquesta llevantada.

Mapa del temps a Catalunya pel dijous 26 de novembre del 2020
Els núvols aniran a més i els ruixats afectaran moltes més comarques aquest dijous | Catalunya Diari

Temperatures en augment

Les temperatures  malgrat que els núvols  seguiran pujant a tot el territori català, especialment a la costa i el prelitoral, on els vents  marítims deixaran el termòmetre en unes xifres molt suaus. Tot i això, durant la nit, la presència de més núvols també farà que les temperatures nocturnes també quedin més altes, per sobre dels 5ºC  a gran part de l'interior i per sobre dels 10  o 12ºC  a la costa. En general es mantindran els valors diürns de 14ºC  a 16ºC  a molts trams de la costa i el prelitoral, fins i tot, valls del Pirineu, mentre que a l'interior es mouran entre els 12ºC  i els 14ºC. Al Pirineu, desapareixerà la inversió tèrmica.

Quan arribarà el plat fort de la llevantada?

De cara a les pròximes jornades, a partir de divendres i sobretot dissabte, arribarà el plat fort de la llevantada.  Els núvols seguiran presents arreu i les pluges aniran clarament a més d'est a oest del territori català. Seran especialment abundants  a molts trams de la costa i prelitoral, tot i que seran en general més febles al voltant de la costa central. L'altre factor destacable del temporal  a partir de divendres serà el vent  de llevant  que  anirà guanyant protagonisme a mesura que avanci la jornada.

Més de 100 litres/m² i 50cm de neu per sobre de 2.000 metres

Tot apunta que dissabte serà el dia més plujós  de la setmana a Catalunya  i tindrem el gruix del temporal  de llevant quant a precipitacions ens referim. Com dèiem, les pluges  seran menys abundants  al voltant de la costa central, però també gran part de l'interior i Pirineu occidental podrien quedar força al marge. Tanmateix, a la Costa Brava, prelitoral de Girona i interior de les Terres de l'Ebre, les pluges  podran ser molt abundants  i és probable que se superin els  100 litres/m²  en alguns punts en tot l'episodi. D'altra banda, el paquet de neu  serà considerable, però només al Pirineu oriental i per sobre dels 2.000 metres, on s'hi podrien acumular més de 50 centímetres de neu  nova, com pot ser el cas de Vallter.