Imatge d'un dia càlid d'hivern al Penedès

Arriba el pic càlid atípic amb migdies de mànigues de camisa: El Temps a Catalunya el dijous 28 de gener

Les TºC superaran els 20ºC a molts indrets del litoral i prelitoral i es podrien assolir els 23ºC o 24ºC localment

Després d'un dimecres en què la notícia ja han estat les temperatures  tan elevades que s'han registrat al sud del territori, on molts indrets han superat àmpliament la ratlla dels 20ºC, tot plegat ha estat l'aperitiu d'un dijous que serà pràcticament primaveral  a tot el litoral i prelitoral de Catalunya. Les temperatures  diürnes encara pujaran més i en alguns casos del sud, es podrien fregar fins i tot els 24ºC. L'ambient tan càlid  del litoral i prelitoral no s'imposarà arreu, i és que al nord del pla de Lleida s'espera que la boira  no s'acabi de dissipar en tota la jornada, fet que provocaria que les temperatures  quedessin frenades amb un ambient de ple hivern  encara en aquests indrets. Tot plegat amb un sol  que dominarà en general amb intervals de núvols  prims, sense més conseqüències.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Arriba el pic 'càlid' de l'episodi

Així doncs, com dèiem, aquest dijous, 28 de gener, els vents  de ponent  ens portaran un episodi anormalment càlid per l'època. Les temperatures mínimes ja quedaran clarament més altes que en jornades anteriors i ja a primeres hores del matí notarem molta més suavitat tèrmica, però l'increment de temperatures més notable es donarà a les hores centrals del dia. Les temperatures  màximes més elevades sembla que es donaran a les Terres de l'Ebre, on puntualment es podrien assolir els 24ºC o  25ºC.

A tota la resta del litoral i prelitoral, també es podran superar els 20ºC, però els valors seran més baixos com més al nord ens trobem. A l'interior, fora dels llocs amb boira, la majoria de valors diürns se situaran entre els 14ºC i els 18ºC. Algunes valls del Pirineu podrien assolir també els 20ºC,  que contrastaran amb les zones més baixes de l'interior, on les boires  o núvols baixos no acabaran de desaparèixer. En aquests indrets, es podrien quedar per sota dels 10ºC tota la jornada.

Sol esmorteït per núvols alts

Pel que fa a l'estat del cel d'aquest dijous,  els intervals de núvols alts seguiran presents a bona part del territori durant pràcticament tota la jornada esmorteint l'acció del sol, però no impedint l'ambient tan càlid que esperem. D'altra banda, fins al migdia o primeres hores de la tarda, les boires  o núvols  baixos aguantaran a l'altiplà central i al nord del pla de Lleida. El vent de ponent bufarà moderat durant tota la jornada a l'altiplà central i feble a la costa. A últimes hores podria entrar vent de llevant  que faria entrar  núvols baixos pel litoral nord.

Mapa del temps a Catalunya pel dijous 28 de gener de 2021
Els núvols alts predominaran en una jornada atípicament càlida, excepte al nord del pla de Lleida, on les boires deixaran un dia més fred | Catalunya Diari

La bonança atípica s'acaba aviat

Pel que fa a divendres i el pròxim cap de setmana els núvols  aniran a més i els pròxims dies el que dominarà serà de nou el pas de fronts atlàntics poc actius, però que faran reactivar les ventades als dos extrems de Catalunya  i sobretot, provocaran una normalització de les temperatures.

Malgrat tot, fins que els fronts atlàntics no arribin al voltant del cap de setmana, aquest divendres, els valors encara s'enfilaran fins al voltant dels 20ºC  a molts indrets del litoral i prelitoral i es podrien seguir superant els 20ºC a gran part del litoral de Barcelona i Tarragona. Ambient  primaveral  al centre de la jornada que també s'imposarà a l'interior on es dissiparan les boires, però tot plegat no durarà més enllà de divendres.