Imatge d'un xàfec a Verges, Baix Empordà

Tongada de xàfecs i tempestes per frenar una mica la calor aquest dimecres

Els ruixats apareixeran a qualsevol punt i, localment, poden ser forts. El descens de TºC no es notarà a tot arreu i l’ambient seguirà sent de ple estiu, però sense calor tan disparada

Ja tenim el canvi de temps més important del que resta de setmana. L’augment de la inestabilitat provocarà una tongada de xàfecs i tempestes a Catalunya aquest dimecres, 6 de juliol. Poden aparèixer a qualsevol punt del territori durant tot el dia, especialment entre mig matí i migdia.

En conjunt no s’esperen grans quantitats de precipitació, però a punts de muntanya poden ser més abundants. Seran menys probables al litoral, sobretot a la Costa Brava, però entre Barcelona i Tarragona no es descarta algun patac d’aigua. De cara a la tarda, sembla que les tamborinades es concentraran al Pirineu i al voltant dels Ports, amb algun ruixat més dispers i aïllat a la resta.

Aquest temps més mogut deixarà una jornada força variable i amb moltes nuvolades. Compte perquè alguna tempesta pot ser localment forta i amb calamarsa o pedra, sobretot al voltant del Pirineu i Ports. Tot plegat farà baixar una mica els termòmetres amb una calor més frenada a molts punts.

Però aquest descens tèrmic no es notarà pràcticament a la costa i prelitoral, on seguiran la calor i xafogor pesada dels darrers dies. Fins i tot les màximes poden pujar una mica més entre el nord de la costa de Barcelona i sud de la Costa Brava. Serà una petita treva, ja que a partir de dijous no s’espera pluja, pràcticament ni ruixats de tarda al Pirineu el que queda de setmana.

Les temperatures patiran algunes baixades i pujades, sembla que amb calor més intensa de cara al cap de setmana. Tot i això, els termòmetres es mantindran més o menys normals per l’època amb ambient de ple estiu, típic de juliol. També es mantindrà la xafogor a la costa i les nits tropicals a prop del litoral i altres zones del sud, sobretot.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 6 de juliol del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 6 de juliol del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Xàfecs i tronades

Pel que fa a l’estat del cel, aquest dimecres serà molt variable i amb moltes nuvolades degut a l’augment de la inestabilitat. Esperem una tongada de xàfec i tempestes que poden aparèixer a qualsevol punt, especialment entre mig matí i migdia. Seran menys probables a la Costa Brava, mentre que alguna tamborinada pot ser localment intensa.

Sembla que a la tarda les tronades quedaran més concentrades al Pirineu i als Ports, on poden ser fortes i amb calamarsa o pedra. No es descarta algun ruixat més dispers i aïllat a la resta, sobretot a la meitat sud i prop del Pirineu. Aquest canvi de temps no tindrà continuïtat, ja que la resta de setmana no esperem xàfecs, pràcticament ni al Pirineu.

Temperatures cap avall

Si ens fixem en les temperatures, baixaran una mica en general i la calor més intensa quedarà frenada. No obstant, aquest canvi es notarà més a l’interior, ja que a la costa i prelitoral es mantindran la calor i xafogor dels darrers dies. Fins i tot poden pujar més els termòmetres de forma transitòria entre el nord del litoral de Barcelona i sud de la Costa Brava.

Moltes màximes es mouran entre els 30º i 35º, però no més enllà i, fins i tot, quedaran més baixes al Pirineu i Ports. Tornarem a repetir nits tropicals al litoral, prelitoral i zones del sud de Catalunya. La calor es mantindrà o anirà a més la resta de la setmana amb ambient de ple estiu normal per l’època.