Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un dia de pluja intensa a Barcelona

Pendents d'una possible llevantada aquesta setmana: Temps a Catalunya del 23 al 29 de novembre del 2020

L'anticicló podria marxar a partir de dijous amb l'arribada d'un possible episodi de pluges

Imatge d'un dia de pluja intensa a Barcelona
El temps podria canviar radicalment a finals de setmana amb l'arribada de pluges | EFE

Després d'un  cap de setmana dominat per l'anticicló, però fred  en general, sobretot durant les nits i a primeres hores del dia, el temps  d'aquesta setmana  que ve seguirà sent molt similar durant aquests primers dies. Tot i això, ja estem pendents del que podria significar la fi de l'anticicló. A partir de dimecres, els mapes del temps  ja fa dies que insisteixen en l'arribada d'un canvi de temps  produït per una gota freda ubicada al sud peninsular que ens enviaria vents de llevant  i algunes o moltes pluges. 

Depenent de la ubicació final de la gota fredaplourà més o menys a casa nostra. De moment, sembla que el centre de la baixa s'ubicaria al sud de la península  aportant-nos vents  humits de mar cap a terra, però amb la bossa freda lluny, sembla que quedaríem al marge del plat fort. Tot i això, sembla que a partir de dimecres  ens plourà  a diferents punts, però s'haurà d'anar seguint per entreveure si es forma una possible llevantada  que ens podria afectar i portar-nos un temporal de pluges  de cara a finals de  setmana.

Dilluns 23 de novembre

De moment, el primer dia de la setmana, aquest dilluns 23 de novembre, estarà marcat encara per un temps anticiclònic molt tranquil i càlid al migdia. El sol dominarà amb boires matinals a l’interior que es dissiparan ràpidament amb el pas de les hores. Cada cop més núvols alts  a l’extrem nord-oest del territori, però sense més conseqüències. Tot i això, tornarà a fer fred de nit arreu i de matinada les glaçades tornaran a fer-se presents a molts punts de l'interior amb molta inversió tèrmica, però la bonança al migdia tornarà a ser la protagonista amb màximes de 15ºC a 18ºC. Molta amplitud tèrmica entre el dia i la nit.

Mapa del temps a Catalunya pel dilluns 23 de novembre del 2020
El temps anticiclònic seguirà dominant arreu de Catalunya | Catalunya Diari

Dimarts 24 de novembre

El temps  començarà a canviar de cara al dimarts, 24 de novembre, amb l’arribada d’un front atlàntic que aportarà cada cop més núvols alts i mitjans arreu d’oest a est, però de moment sense pluges. Serà a últimes hores del vespre i durant la nit, quan els  núvols baixos  augmentaran al litoral i podrien deixar les primeres precipitacions, en conjunt febles. Baixada clara de les temperatures màximes, però les mínimes pujaran.

Dimecres 25 de novembre

Per ara, tot indica que el plat fort de la gota freda afectarà el sud peninsular, el dimecres, 25 de novembre, així com altres punts del centre i est de la península, amb pluges abundants. En canvi, gran part de Catalunya quedaria, de moment, al marge. Només hi haurà alguns ruixats dispersos al litoral i prelitoral. Els vents entre gregal i llevant guanyarien força amb baixada encara més clara dels termòmetres, tot Catalunya estaria per sota dels 16ºC.

Dijous 26 de novembre

El temps es mantindria molt mogut dijous, 26 de novembre, amb la continuïtat de pluges al litoral, prelitoral i, al llarg del dia, podrien arribar pluges a la resta del territori, però més disperses. Tot plegat encara no està clar del tot. Seguirien els vents de llevant i gregal amb temperatures més altes.

Divendres 27 de novembre

De cara al divendres, 27 de novembre, tindríem una pausa en el temps, amb més clarianes i quasi sense precipitacions, tret d’algun ruixat puntual i dispers i encara restes de pluges a l’Ebre. Les temperatures pujarien clarament i el vent cada cop giraria més a llevant. El plat fort de les pluges, al País Valencià.

Cap de setmana del 28 i 29 de novembre

El temps més complicat podria arribar el cap de setmana del 28 i 29 de novembre, amb un gir dels vents a component est i sud-est que aportarien molta més humitat amb una possible llevantada que podria regar tot Catalunya amb pluges generals i, localment, abundants, dissabte. Diumenge  ja milloraria clarament el temps. Tot i això, insistim que es tracta d'una situació molt incerta que haurem d’anar seguint amb gran atenció, ja que un petit moviment de la borrasca, pot provocar canvis radicals en la previsió. El que està clar és que es mantindrà un temps molt més mogut aquesta setmana.