Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imagen de una mujer contando las monedas que tiene en la mano

El temps que durarà la crisi econòmica a Espanya

Cal preparar-se per assolir nivells d'atur semblants als de l'anterior crisi i un deute encara més gran

Imatge d'una dona explicant les monedes que té a la mà
La crisi econòmica per culpa del coronavirus s'allargarà força temps | cedida

Espanya s'està acostumant perillosament a les crisis i, després de la dècada catastròfica després de la crisi financera global del 2008, que va impactar de forma especial a Espanya i el seu model productiu, ara l'epidèmia de la covid-19 amenaça d'estendre la recessió econòmica deu anys més. Sí, perquè segons els experts, de la crisi que se'ns acosta en sortirem el 2030.

La paralització de l'economia per les mesures del confinament i la despesa pública disparada per esmorteir els efectes de la crisi porten a Espanya a la fallida de les arques públiques, que només han aconseguit mantenir-se gràcies al paraigua d'Europa.

Però el pitjor està per arribar. En la primera fase de la crisi, l'estat ha hagut de prendre algunes decisions difícils, però la injecció de diners públics aconsegueix mantenir una relativa pau social que es podria trencar quan, després de la sortida de l'emergència sanitària i la posada en marxa de l'economia, calgui prendre decisions molt més dràstiques i impopulars.

Organismes internacionals com el Fons Monetari Internacional (FMI) preveuen que l'economia que més caurà a Europa, només per darrere d'Itàlia, serà l'espanyola, amb un 8%, i si els pitjors presagis es confirmen, anem a un nou increment de l'atur fins al 20,8%. Cal recordar que la taxa més gran d'atur durant la crisi va ser del 25,77% el 2013, però el 2019 havia baixat al 13,78%.

El pitjor és que moltes previsions parlen de sectors que trigaran anys a recuperar-se, o fins i tot alguns que ja no es recuperaran mai. Segons l'FMI, després del gran augment de l'atur vindrà una petita recuperació seguida d'un nou repunt del 4,3%, així que l'esperança d'una recuperació en forma de «V» quedaria cada vegada més lluny.

Una altra dada preocupant és la falta de liquiditat de l'estat, ja que Espanya quedaria en un dèficit del 9,5% en les balances fiscals, la pitjor dada des que vam sortir de la crisi.

L'única sortida és l'emissió de deute públic per tapar el forat, i les dades apunten que haurem d'endeutar-nos a uns nivells que no es veien des de fa un segle. Si ens endeutem a un 113% del PIB com auguren les previsions, això significa que cada espanyol deurà 2.400 euros més dels 25.300 que ja devia.

Això, sumat a la despesa pública per la crisi de la covid-19 i el desemborsament per a les pensions, fa preveure que es necessitaran deu anys per recuperar el nivell d'endeutament anterior a l'arribada del coronavirus. Després de la primera fase de la recuperació, els més optimistes veuen una caiguda del dèficit de fins al 6,3%, quelcom que ens portaria als nivells de 2013.

Per això el nou escenari ens portaria a situacions fins i tot més complicades de les quals ja es van veure en l'anterior crisi. Segons els pronòstics, Espanya serà el país europeu desenvolupat amb més dèficit els anys 2020 i 2021, per sobre de la mitjana del 7,5 i el 3,6 del PIB prevista per a la zona euro per al mateix període.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]