Imatge de dues persones passejant un dia de pluja de tardor

Molt pendents de com ens afectarà la gota freda aquesta setmana

La posició final de la baixa provocarà més o menys pluges a casa nostra, però les TºC baixaran clarament. Inclús podríem tenir una llevantada

El temps canviarà radicalment aquesta primera setmana de novembre després de l’estiuet de la Castanya i Tots Sants que ens ha portat molta bonança i unes temperatures que al migdia han estat atípicament càlides a gran part del territori. Tot plegat té les hores comptades, ja que, si bé dilluns es manté la calma, a partir de dimarts arriba un front que obrirà la porta a una gota freda a tota la península Ibèrica. 

Depenent de la situació final de la DANA, plourà més o menys a casa nostra. De moment, sembla que el plat fort ens passaria de llarg, però ens arribarien igualment precipitacions i el següent cap de setmana tindríem els dies més moguts amb una possible llevantada. Haurem d’anar seguint amb molta atenció l’evolució de la previsió, ja que pot patir canvis importants.

Dilluns 2 de novembre

De moment, el primer dia de la setmana, el dilluns 2 de novembre, estarà marcat encara per un temps anticiclònic molt tranquil i càlid al migdia. El sol dominarà amb boires matinals a l’interior i alguns núvols baixos costaners a primeres i últimes hores, tot i que a la Costa Brava poden ser freqüents tota la jornada. Cada cop més núvols a l’extrem nord-oest del territori. Fresca o fred arreu de matinada amb molta inversió tèrmica, però caloreta al migdia amb màximes de 21º a 26º. Molta amplitud tèrmica entre el dia i la nit.

Mapa de previsió a Catalunya el 2 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dimarts 3 de novembre

El temps canvia de cara al dimarts, 3 de novembre, amb l’arribada d’un front atlàntic que aportarà cada cop més núvols arreu d’oest a est, amb les primeres pluges al Pirineu i Prepirineu de Lleida ja al matí. Serà a la tarda quan aquestes precipitacions, en conjunt febles, s’estenguin a molts més punts del territori, principalment de la meitat nord. Baixada clara de les temperatures màximes amb ambient més tardorenc.

Dimecres 4 de novembre

Per ara, tot indica que el plat fort de la gota freda afectarà el País Valencià el dimecres, 4 de novembre, així com altres punts del centre i est de la península, amb pluges abundants. Això afectarà de retruc les Terres de l’Ebre, la zona catalana que més aigua rebria de moment.

En canvi, la resta del territori en quedaria força al marge, amb alguns ruixats dispersos, tot i que zones properes a l’Ebre de Tarragona i Lleida també podrien rebre una bona regada depenent de la posició final de la borrasca. Els vents entre gregal i llevant guanyarien força amb baixada encara més clara dels termòmetres, tot Catalunya estaria per sota dels 20º.

Dijous 5 de novembre

El temps es mantindria molt mogut dijous, 5 de novembre, amb la continuïtat de pluges a les Terres de l’Ebre i, al llarg del dia, podrien arribar pluges a la resta del litoral i prelitoral, així com ruixats dispersos a la resta. Un extrem, però, que encara no està clar del tot. Seguirien els vents de llevant i gregal amb temperatures més altes.

Divendres 6 de novembre

De cara al divendres, 6 de novembre, tindríem una pausa en el temps, amb més clarianes i quasi sense precipitacions, tret d’algun ruixat puntual i dispers i encara restes de pluges a l’Ebre. Les temperatures pujarien clarament i el vent cada cop giraria més a llevant.

Cap de setmana del 7 i 8 de novembre

El temps més complicat podria arribar el cap de setmana del 7 i 8 de novembre, amb un gir dels vents a component sud i sud-est que aportarien molta més humitat amb una possible llevantada que regaria tot Catalunya amb pluges generals i, localment, abundants dissabte. Diumenge ja milloraria clarament el temps.

Una situació molt incerta que haurem d’anar seguint amb gran atenció, ja que un petit gir del centre de la DANA, ubicat inicialment cap a Portugal, pot provocar canvis crucials en la previsió. El que està clar és que aquesta gota freda ens portarà de corcoll i mantindrà el temps ben mogut aquesta setmana.