El 'parte' de dades diari que el Departament de Salut facilita cada tarda als mitjans de comunicació indica una certa tendència a l'estabilització i al control, si bé en cap moment s'albiren tendències a la baixa o que indiquin llum al final del túnel. Dades estables, dades regulars, dades constants. I cal agafar cada detall amb prudència, amb molta prudència, perquè cap dada és definitiva ni cap tendència és ferma. No encara.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
A dia d'avui, més de 140 persones han perdut la vida a les comarques de Tarragona per la influència i l'atac de la Covid-19, i poc més de 1.500 han donat positiu a la prova mèdica. Seguirà augmentant. Les dades oficials indiquen que la influència del virus al Sud de Catalunya és notablement més baixa que a la resta de territoris del país, si bé hem de tenir molt present que la immensa majoria de persones amb el virus resten fora dels cànons oficials per manca de tests. Els 'positius ocults' segueixen acumulant-se a l'ombra.
Conrad Casas no descarta una baixada aviat: «La corba s'ha aplanat molt»
El subdirector de l'Agència de Salut Pública a Tarragona, Conrad Casas, valora a TarragonaDigital que «certament, la tendència general dels últims dies és que la corba s'ha aplanat moltíssim i ara mateix naveguem en el que podríem definir com la meseta de la corba». Algun dia de lleugers repunts, algun dia de lleugera baixada. Per norma general, estable. Casas s'aferra a una prudència extrema abans d'arribar a cap conclusió o cap lectura. «Tot és extremadament fràgil i canviant», avisa.
Advertències fetes, Casas creu que «si els pròxims dies mantenen la mateixa tendència, és lògic albirar que aviat començarà el decreixement de la corba». Avisa, però, que «tot dependrà de com fem l'alleugeriment del confinament» que a Catalunya entra en marxa avui, dimarts 14, amb la reincorporació de molts treballadors no essencials. Un temor compartit per diversos experts que imploren «un desconfinament progressiu, gradual i molt prudent», i que veuen la reincorporació laboral d'avui com «un risc innecessari».
Doctor Vizcarro: «Som davant una malaltia nova de la qual no coneixem absolutament res»
El president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), el doctor Fernando Vizcarro, tampoc és amic de fer pronòstics a cegues. «És una incògnita intentar predir com es comportarà a partir d'ara la famosa corba», considera. Tampoc s'aventura a detectar o no «el risc de possibles rebrots». «Cal que esperem a veure com funciona aquest pre-desconfinament que comencem avui, perquè serà del tot decisiu», resol, molt prudent.
Considera dos possibles escenaris: o la corba aguanta estable «i tenim una molt bon senyal», o la pandèmia repunta «i ens condemna a tornar a començar». A manca de respostes, molta prudència. El doctor Vizcarro destaca que «som davant una malaltia nova de la qual no coneixem absolutament res», i per tant cal posar en quarantena fins i tot les deduccions inicials que s'havien arribat a considerar.
El sector sanitari, molt inquiet davant l'alleugeriment del confinament d'aquesta setmana
«No sabem si qui passa el virus es torna immune a ell i desenvolupa forts anticossos, o si passa el contrari», exposa. Si es comporta com un xarampió o com una grip. No sabem els terminis. «Només sabem que l'única solució ferma serà trobar una vacuna efectiva que encara està per descobrir», exposa. I per això es desentén de veritats absolutes en un món on, avui, no existeixen. La ciència mai ha estat amiga d'especular: precisament per això és ciència.
És per aquesta onada d'incerteses que els sanitaris han desenvolupat un neguit i una inquietud sense precedents i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) ha emès un comunicat on manifesta el seu «rebuig total» a la decisió política d'alleugerir el desconfinament a partir d'aquest dimarts. Els professionals de primera línia estan més que preocupats.
El COMT critica la «manca tremenda de previsió» de les autoritats
No és secundari el fet que un 15% del total de persones contagiades arreu de l'Estat són professionals del sector de la salut. «Un percentatge altíssim que ens obliga a prendre nota, no repetir els mateixos errors al futur i protegir molt millor els nostres sanitaris», valora Casas amb to molt seriós. A les comarques de Tarragona, són més de 400 efectius els qui es troben contagiats o aïllats ara mateix. «Els nostres metges han estat des del principi molt desproveïts de les proteccions que necessitaven per treballar amb seguretat!», retreu el doctor Vizcarro.
«Això ens ha situat en un escenari de manca tremenda de previsió», lamenta el president del Col·legi de Metges, «que va començar a mitjans de gener quan l'OMS va definir la Covid-19 com una epidèmia general». Poc després va elevar el to a pandèmia. «Hem après que vam anar molt tard, massa tard, i aquest és un factor absolutament decisiu», alerta.
El grau real d'immunitat al virus, la gran incògnita
És precisament per això que Vizcarro descarta parlar de terminis fixos al calendari i convida a «fixar-nos molt en els moviments d'Itàlia, que ens porten dies d'avantatge i ja saben que això anirà per llarg». Al doctor li costa veure «solucions o avenços significatius abans del juliol», però avisa que la informació que el fa ser relativament optimista és extremadament fràgil i que pot canviar. Les pròximes setmanes seran determinants.
Vizcarro insisteix que «no podrem saber la magnitud real del problema que ens ataca» fins que la realització massiva de tests reveli quanta gent ha desenvolupat ja immunitat al virus, quanta gent no ho ha fet i, en conseqüència a això, dissenyar estratègies efectives. «Aquesta és la informació realment important per arribar al fons de la qüestió», alerta. I és una absoluta incògnita.
La famosa corba, indica, és una bona eina de control, d'orientació. Però no és una veritat absoluta. I l'indicador ens diu que, ara mateix, l'expansió del virus a Tarragona és estable, està a la meseta i la tendència s'acosta al decreixement. «Parlem en dos dies i sabrem si la lògica era certa o si era un miratge», avisa el Conrad, prudent. El dia a dia s'ha convertit en l'única estadística fiable, agradi o no. I això sí que es mantindrà sobre la taula, com a mínim, unes setmanes més.