Unitat de Cures Intensives d'un Hospital

La meitat dels ingressats a l'UCI per coronavirus tenen una cosa en comú

El perfil dels pacients que necessiten ventilació mecànica correspon a persones que pateixen obesitat

Dels 5.000 pacients afectats per la Covid-19 que han ingressat a les UCI espanyoles des del començament de la crisi sanitària, al menys en la meitat hi ha un tret comú: persones amb obesitat que tenen «un índex de massa corporal per sobre del 30 -35%», afirma el Ministeri de Sanitat.

Fernando Suárez Sipmann, membre de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva (Semicyuc) i metge intensivista de l'Hospital La Princesa (Madrid), confessa que «ens hem adonat que la prevalença de pacients obesos que acaben en ventilació mecànica, la forma greu de la malaltia, és alta », apunta el doctor.

Sipmann assegura que «l'obesitat és un marcador molt clar que els pacients acabaran en ventilació artificial. A la nostra evidència hem pogut veure des del principi, i ens ha cridat l'atenció, el major percentatge de pacients obesos que acaben sent ingressats a la UCI, i per descomptat amb ventilació mecànica », puntualitza.

Segons el que el doctor ha experimentat, el percentatge d'aquests pacients amb obesitat està «fàcilment en més del 50% dels que hem tractat a l'UCI. Entren dins de la categoria d'obesitat en diversos graus, però amb massa corporal per sobre del 30% », sosté Suárez Sipmann.

Aquestes xifres van a l'una de pocs treballs internacionals publicats fins al moment. La Universitat de Ciència i Tecnologia del Sud i l'Hospital de Shenzhen, Xina, asseguraven que hi havia una relació entre l'obesitat i el risc potencial a patir una pneumònia severa amb la Covid-19, «especialment en els homes», detalla l'informe.

«Necessiten un major ús de ventilació mecànica»

Altres estudis com el de l'Escola de Medicina Grossman (EUA) i el del Departament de Cures Intensives de Lille (França), també llancen conclusions similars a les del metge Sipmann. «Hi ha una alta freqüència d'obesitat entre els pacients ingressats a cures intensives per aquest coronavirus, i la gravetat de la malaltia va augmentar amb l'índex de massa corporal».

«Un alt grau d'obesitat condicionarà el maneig de la ventilació mecànica i la seva retirada, podent allargar el temps d'intubació i estada a les unitats de cures intensives», assegura María Luisa Bordejé, coordinadora del Grup de Treball de Metabolisme i Nutrició de Semicyuc. L'experta adverteix que encara no hi ha «una resposta clara» sobre una major taxa de mortalitat entre pacients obesos per la Covid-19, però sí que és cert que aquests requereixen «un major ús de ventilació mecànica».