Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una nevera per dins amb diversos aliments

Si tens imants a la nevera, retira'ls immediatament: l'alarmant efecte que ignores

Els camps magnètics que produeixen els imants podrien interferir amb el sistema i el funcionament de la nevera

Moltes persones adornen la nevera amb imants que porten dels seus viatges o que reben com a regals dels seus familiars viatgers. Aquests imants solen subjectar la llista de la compra, el menú setmanal o els dibuixos dels nens. De vegades, però, es difonen rumors sobre els seus perills.

Algunes persones diuen que aquests imants poden crear un camp electromagnètic i fer que l'electrodomèstic gasti més energia i es faci malbé. Ara bé, la popular empresa espanyola que treballa als sectors elèctric i gasístic ha revelat que això no és veritat.

És cert que els imants que posem a la porta de la nevera són dolents?

Endesa ha desmentit recentment que els imants que col·loquem a la porta de la nevera siguin perjudicials. No hi ha cap veritat en aquest mite ni en els suposats estudis científics que li donen suport. Des de l'empresa asseguren que els camps magnètics d'aquests imants són tan petits que ni tan sols passen la porta de la nevera.

No obstant això, hi ha altres factors que poden influir en el seu rendiment. Per exemple, si la nevera és moderna i té una pantalla tàctil, els imants poden generar camps magnètics que interfereixin amb el funcionament de la nevera i el sistema.

Una nevera
Si tenim una nevera moderna, potser no és convenient posar-ne cap. | GETTY IMAGES

Principals consells que cal tenir en compte

Els imants que es posen a la nevera solen ser de materials magnètics com l'acer inoxidable, el ferro o l'alumini amb un recobriment magnètic, encara que també poden ser de níquel.

No cal que tiris els teus imants a les escombraries, però és millor que els posis en un altre lloc. Per exemple, en una pissarra magnètica o comprar una pintura especial i tenir tota una paret per als teus imants com a decoració. En canvi, si la teva nevera no és moderna i no té cap sistema digital tàctil connectat, aleshores no hi ha problema: pots col·locar a la porta els imants que vulguis.

Com podem cuidar i mantenir la nevera fàcilment?

La nevera és un dels electrodomèstics més fonamental d'una casa, ja que ens permet mantenir els aliments frescos i en bon estat per més temps. Tanmateix, el seu rendiment es pot veure afectat per diversos factors que és important conèixer per poder prevenir problemes i mantenir-la en bon estat durant més temps. A continuació, descobrirem quins són els principals factors que poden afectar el rendiment d'una nevera.

Temperatura ambient

La temperatura ambient és un factor clau en el rendiment d'una nevera. Si la temperatura ambient és molt alta, el motor de la nevera haurà de treballar més per mantenir la temperatura interior constant. Això pot reduir la vida útil i augmentar el consum energètic. Per tant, és recomanable col·locar la nevera en una àrea de la cuina que sigui fresca, allunyada de fonts de calor, com podria ser el cas del forn.

Imatge d'una noia guardant menjar dins d'una nevera
Hem de col·locar els aliments en la zona correcta dins la nevera. | Getty Images

Càrrega

Un altre factor és la quantitat d'aliments que hi conté. Si la nevera està massa plena, l'aire no hi circula adequadament, cosa que pot fer que la temperatura no es mantingui constant a totes les àrees. Per contra, si està buida, l'aire té massa espai per circular i el motor haurà de treballar més per mantenir la temperatura desitjada. Per tant, és essencial mantenir un equilibri adequat de la càrrega de la nevera per obtenir el màxim rendiment.

Neteja

La neteja és un factor crucial en el rendiment d'una nevera. Si està bruta, els conductes d'aire es poden obstruir i fer que el motor hagi de treballar més. A més, els aliments en mal estat o vessaments poden contaminar la nevera, cosa que pot afectar la qualitat dels aliments emmagatzemats. Per tant, és rellevant netejar la nevera regularment amb productes adequats per mantenir-la en bon estat.

Ubicació dels aliments

La ubicació dels aliments a l'interior de la nevera també en pot afectar el rendiment. D'una banda, els aliments que necessiten una temperatura més baixa s'han de col·locar a la zona més freda. De l'altra, els aliments que requereixen una temperatura més alta s'han de col·locar a la zona més calenta. A més, és important no posar els aliments directament sobre les reixetes de ventilació, ja que pot bloquejar el flux d'aire i reduir el rendiment de la nevera.