El mercat de la numismàtica sempre ha estat embolicat en una mena de misticisme, on les monedes antigues no només són objectes de col·lecció. També són fragments de la història que prenen un valor incalculable per als que busquen preservar el passat.
Un exemple recent d'aquest fenomen és la moneda de 5 pessetes encunyada el 1957, que presenta l'efígie de Francisco Franco. Aquesta moneda, que podria semblar comú a primera vista, ha sorprès molts en assolir preus que superen els 100.000 euros en plataformes de compravenda com Wallapop.
La moneda amb la cara de Franco que val una fortuna
Per entendre el perquè del seu valor elevat, és essencial desentranyar el que representa aquesta moneda en termes històrics i culturals. Fabricada durant la dictadura franquista, la moneda de 5 pessetes del 1957 no és només una peça de metall, sinó un emblema del poder absolut que Franco ostentava a Espanya.
A l'anvers de la moneda, es pot veure el perfil del dictador acompanyat de la inscripció "Francisco Franco Caudillo d'Espanya per la G. de Déu", cosa que reafirma la seva posició com a líder suprem del país en aquell moment.
El revers, per part seva, mostra l'escut d'armes d'Espanya amb l'àliga de Sant Joan. Es tracta d'un símbol que el règim franquista va adoptar per legitimar-ne l'autoritat en vincular-lo amb els Reis Catòlics.
És precisament aquest context històric el que ha fet que la moneda sigui tan valorada entre els col·leccionistes. Més enllà del material amb què està feta, el veritable atractiu rau en allò que representa.
La febre per la moneda de 1957
L'interès per la moneda de 5 pessetes del 1957 no és un fenomen aïllat. En els darrers anys, el col·leccionisme de monedes antigues ha vist un ressorgiment, impulsat en part per la nostàlgia i el desig de posseir un tros d'història. En el cas específic de la moneda amb l'efígie de Franco, hi ha hagut un notable increment en el seu valor al mercat.
Algunes peces s'han venut per preus que ronden els 40.000 euros, però en alguns casos s'ha arribat a registrar un preu de fins a 150.000 euros a plataformes com Wallapop. Això depèn, és clar, de l'estat de conservació de la moneda i de la seva raresa, factors que els experts en numismàtica consideren crucials en el moment de taxar una peça.
Un dels casos més sonats va ser el d'una moneda que es va oferir a Wallapop per 95.000 euros. Però no va passar gaire temps abans que sorgís un altre anunci en què el preu de la mateixa moneda pujava a 150.000 euros.
Aquesta xifra astronòmica ha generat un gran enrenou entre els col·leccionistes. I ha fet que molts es preguntin si, potser, tenen una d'aquestes monedes en algun racó oblidat de casa seva.