Sternberg i la seva teoria triangular de l’amor

Quines maneres d’estimar diferents existeixen? Quins principis fonamenten les relacions sentimentals?

Examinem de prop la famosa teoria triangular de l'amor de Sternberg
Examinem de prop la famosa teoria triangular de l'amor de Sternberg | CatalunyaDiari

Formulada pel psicòleg nord-americà Robert Sternberg, la teoria triangular de l’amor té l’objectiu d’entendre millor el gens fàcil concepte de l’amor i els vincles amorosos interpersonals. A més, explica els elements diversos que formen l’amor i les seves combinacions possibles quan es tracta de formar relacions de classes diferents.

 

Es considera que és profitosa perquè fa que puguem comprendre millor la complexitat d’aquest sentiment que, a banda de ser un element transcendental de la nostra existència, fonamenta una gran part de les relacions interpersonals que mantenim.

L’amor i la psicologia

Tant l’enamorament com l’amor desperten un gran d’interès, perquè aquest sentiment és un dels més potents que existeixen. Ens pot arribar a afectar en qualsevol sentit i, en el moment que ens trobem amb aquella persona tan especial, la nostra vida pot canviar del tot.  

De fet, cal remarcar que l’amor transforma de manera significativa la nostra forma de concebre la realitat i ens fa adoptar decisions de forma diferent, orientar els nostres vincles interpersonals de manera diversa i reorganitzar les prioritats que tenim.

Quan estem enamorats, la passió que sentim i les emocions intenses tenen efectes en el nostre cos i la nostra ment. Per aquesta raó, metges, sociòlegs i també psicòlegs han mirat de comprendre-ho i de poder-ho explicar des de punts de vista totalment diferents —cultural, biològic, etc.— i, darrerament, s’han conduït estudis molt diversos en aquest àmbit per mirar de copsar millor l’atracció, l’amor, l’enamorament o el desamor.

Sternberg i la seva teoria de l’amor triangular

Entre totes les teories que existeixen sobre l’amor, una de les més conegudes que hi ha és la teoria triangular de Robert Sternberg, un psicòleg que actualment exerceix com a docent a la universitat nord-americana de Yale i que té un gran renom gràcies a les investigacions que ha dut a terme.

Sternberg no només ha investigat l’amor, sinó que també ha dut a terme estudis relacionats amb la creativitat i la intel·ligència en el camp de les emocions i de la psicologia cognitiva. En especial, cal destacar el renom que tenen les aportacions que ha fet pel que fa a la investigació sobre la intel·ligència.

Ara bé, el prestigi de l’home sobretot es deu a la seva teoria sobre les relacions interpersonals i l’amor, i un gran nombre d’experts d’aquest àmbit han expressat el seu suport quant a les seves teories i idees.

Robert Sternberg
Robert Sternberg | Psicología y Mente

 

Mirem d’entendre la seva teoria

Sternberg considera que hi ha 3 qualitats essencials que formen l’amor i que trobem presents dins de totes les relacions amoroses: passió, intimitat i compromís. Encara que a la pràctica aquests elements es barregen entre ells, si els podem distingir a nivell teòric podrem copsar millor tot allò que envolta l’amor i els detalls i matisos que el caracteritzen. Tot seguit, te’n fem una explicació ràpida:

  • Passió: es tracta d’un component de la relació que en constitueix l’energia o excitació. Es basa en una necessitat o impuls d’estar amb l’altre i de tenir-hi relacions sexuals, així com en els sentiments d’atracció física.
  • Intimitat: es refereix a la proximitat i connexió que hi ha entre els dos individus que participen en la història d’amor, així com a l’amistat, confiança i afecte que mantenen entre ells.
  • Compromís: consisteix en l’elecció de continuar mantenint la relació tot i els mals moments que hi pugui haver. S’hi inclouen, entre altres, la història que té la relació de parella, els moments que s’han viscut plegats, etc.

Cadascun d’aquests 3 elements constitueix una cantonada dins de la piràmide que apareix a la teoria formulada per Sternberg: la passió i el compromís se situen als costats i la intimitat, a dalt de tot. En funció de com es combinin tots 3 components, les relacions seran d’una manera o d’una altra. En una relació recent, per exemple, sovint hi ha més passió que compromís o intimitat.

Les combinacions possibles o classes d’amor

En funció de les combinacions possibles, Sternberg ens diu que hi ha diverses maneres d’estimar algú. Són formes d’estimar que es poden entendre aïlladament o en forma d’etapes:

1. L’afecte

L’afecte es refereix a la verdadera amistat. Hi ha una manca de compromís i passió, i únicament existeix una intimitat. Els diferents membres que integren la relació senten que són propers i es tenen confiança mútua, tot i que no existeix el desig de mantenir cap mena de relació íntima amb l’altre ni d’establir un compromís de parella.

2. L’enamoriscament

Es tracta d’una forma d’estimar carregada de passió però en la qual no existeix el compromís ni la intimitat, cosa que fa que el vincle que s’estableix en aquesta classe de relacions sigui més aviat superficial. Es tractaria d’una classe de romanç que s’acaba de pressa o del començament d’una relació sentimental, on hi ha un gran desig per al sexe però no prou compromís o confiança.

3. L’amor buit

Aquesta tipologia d’amor consta d’un grau de compromís alt, però d’una manca d’intimitat i passió. És una cosa freqüent dins de les relacions de parella que s’estableixen per interès o dins de les que fa molts anys que duren, en les quals ja no hi ha relacions íntimes ni confiança però sí que s’ha mantingut el compromís per seguir amb la relació.

4. L’amor romàntic

Dins de les varietats de l’amor, el romàntic es basa en estimar de manera que les persones que conformen una relació actuen mogudes per l’excitació i l’atracció i, a banda, gaudeixen de proximitat i confiança. Aquesta classe d’amor ha servit d’inspiració per un gran nombre de llibres i llargmetratges, com els que parlen de Romeu i Julieta. En el cas que aquesta etapa segueixi desenvolupant-se amb moltes experiències comunes enriquidores, pot originar un vincle de compromís.

Hi ha moltes classes d'amor diferents
Hi ha moltes classes d'amor diferents | Cedida

 

5. L’amor sociable

Sovint es produeix quan ens trobem amb una relació que fa temps que dura.  Hi ha un compromís i una intimitat, però constatem una manca de passió. Es pot manifestar quan un membre de la parella no sent excitació o desig cap a l’altre, però les experiències positives que viuen i han viscut, els fills que tenen i la convivència fan que no se separin.

És una mena de vincle que pot semblar satisfactori per als membres de la parella i que pot mantenir-se durant períodes de temps molt llargs.

6. L’amor fatu

L’amor fatu es caracteritza per una inexistència de la intimitat i per un predomini del compromís i la passió. Es pot produir perquè els dos membres de la parella volen estar l’un amb l’altre, perquè senten una excitació per poder tenir vivències íntimes i un desig, però tenen ben poc en comú.

7. L’amor consumat

Es tracta d’un amor complet que està constituït pels tres elements que conformen la teoria triangular de l’amor de Robert Sternberg. L’amor consumat, que també s’anomena amor madur, és un amor ideal, el principal arquetip d’aquest sentiment.

Per assolir l’amor consumat cal treballar tots els elements

Quan hi ha una manca dels 3 elements a la relació, aleshores Sternberg ho qualifica de «no amor». L’home també explica que les parelles que gaudeixen d’un amor complet o consumat segueixen tenint passió i desig íntim fins i tot quan ja fa molts anys que estan juntes.

Ara bé, Sternberg també recalca que costa més preservar l’amor consumat que no aconseguir-lo, i diu que per això cal que les parelles treballin els 3 pilars que conformen la teoria que va formular. Aquí queda ben clar que és més important allò que fem que allò que diem.

En funció del ritme de la relació, pot variar l’equilibri dels tres ingredients que la configuren. Ara bé, el temps per si sol no desemboca en compromís, passió o intimitat en un grau elevat. Aprofundir en els 3 ingredients que conformen l’amor ens pot ajudar a entendre que ens cal que en millorem o reforcem algun, o fins i tot ens pot conduir a voler deixar estar la relació.

Després d’explicar la seva teoria i d’investigar, Sternberg arriba a la conclusió que si no hi ha l’expressió de tots els 3 components de l’amor, fins i tot el més autèntic i immens pot acabar-se marcint.

A banda d’això, un gran nombre d’entesos en aquest àmbit conclouen que l’amor no és un fenomen senzill i, tot i el gran nombre d’investigacions dutes a terme fins ara, els investigadors no sempre han arribat a un consens. L’atracció, l’enamorament i l’amor constitueixen experiències que no són gens senzilles i que impliquen diversos factors biològics i culturals.

  • Traducció de Psicología y Mente: "​La teoría triangular del amor de Sternberg"

Comentaris

envia el comentari