Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La casa d'Alcanar després de l'explosió on, entre d'altres, va morir l'imam de Ripoll, el 17 d'agost de 2017

El tercer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils arriba amb l'alerta antiterrorista al nivell 4

La instrucció judicial del cas ha finalitzat aquest mes de juliol i s'ha acordat l'apertura de judici oral

La casa d'Alcanar després de l'explosió on, entre d'altres, va morir l'imam de Ripoll, el 17 d'agost de 2017
L'explosió a la casa d'Alcanar podria haver estat el desencadenant dels atemptats de Barcelona i Cambrils | TarragonaDigital

El tercer aniversari dels  atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils  arriba al mig de la pandèmia del coronavirus. Els titulars se'ls emporta la COVID-19 però mentrestant el temps passa i altres temes urgents, preocupants per Tarragona, recuperen el seu espai.

Fa tres anys s'aturava el cor d'un país davant d'una cadena de fets dramàtica. La nit del 16 d'agost de 2017, una  explosió volava pels aires una casa ocupada en una zona residencial d'Alcanar. En un primer moment, les informacions eren confuses i apuntaven que era una explosió de gas. Les dimensions de l'explosió, i la presència de múltiples bombones de gas, indicaven que en aquella casa d'Alcanar  hi passava quelcom més  que un greu accident domèstic.

L'endemà a la tarda, dia 17, arribava la tragèdia. Un jove criat a Ripoll, Younes, agafava una furgoneta i atropellava a tot aquell qui podia en una Rambla de Barcelona plena a vessar. L'atac va deixar un rastre de morts (16) i ferits (140) de totes les edats i nacionalitats.

Tothom va anar a dormir amb el cor encongit pel terrible atac a la capital catalana. Ningú es podia imaginar que la resta de terroristes, tots molt joves, alguns d'ells germans, no havien acabat amb el seu viatge de dolor i por. La nit del 17 al 18, els terroristes varen  intentar atropellar a uns mossos d'esquadra, al passeig marítim de Cambrils. Van acabar sembrant el pànic a Cambrils, amb el resultat de diferents persones ferides i una dona difunta, i van ser aturats per l'heroica actuació d'un agent de la policia catalana.

Ara, tres anys després, amb la instrucció judicial del cas finalitzada i la primera pandèmia en un segle a sobre de la taula, quin és el risc que es torni a repetir aquell terrible atemptat? Com ha influït el coronavirus en l'amenaça gihadista?

«Atac bioterrrorista»

Malauradament, Occident s'ha acostumat, en les dues darreres dècades, al degoteig constant d'atacs gihadistes. Tal com apuntaven fonts pròximes al CNI a les comarques de Tarragona, «la pregunta no és si aconseguiran atemptar, la pregunta és on ho faran i quan». Tots aquests atemptats han cercat, en darrera instància, canviar el mode de vida d'Occident. Un  objectiu final  en què els  terroristes han estat ben lluny de reeixir.

Ara bé, la COVID-19 si ha aconseguit canviar el nostre mode de vida i per esbrinar quines  lliçons poden treure de la pandèmia els  terroristes, Fernando Reinares, director del programa sobre Radicalització Violenta i Terrorisme Global del Reial Institut Elcano, un dels centres d'anàlisi polític i geopolític de referència, ha apuntat, en un article del mes de març titular «COVID-19 i bioterrorisme», per on poden anar els fets.

El ministeri de l'Interior, tot i la pandèmia, manté a l'Estat en el nivell 4 d'alerta terrorista. Espanya té un risc alt de tornar a patir un atemptat terrorista, una amenaça que fa cinc anys que està sobre la taula. Reinares, l'investigador d'Elcano, creu que la temptació d'aprofitar la feblesa d'Occident arran de la pandèmia està sobre la taula de les principals organitzacions gihadistes. I, a més a més, aprofitar-la a través del  «bioterrorisme».

Si no s'ha donat encara aquest escenari, és per «la  incapacitat dels terroristes d'aconseguir el coneixement, els materials i la infraestructura necessària. A més a més és improbable que això canvi a curt termini, però es poden donar unes altres circumstàncies si aquestes organitzacions gihadistes poden aconseguir científics, tecnologia i el proveïdor estatal escaient». «El risc d'un atac bioterrorista que generi uns resultats semblants a la crisi del coronavirus és baix. Però la realitat de la COVID-19 ens dona a entendre que aquesta possibilitat està sobre la taula» rebla Reinares.

Judici als terroristes de Cambrils

Imatge d'un acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat a Cambrils
Imatge d'un acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat a Cambrils | Laia Solanellas

En la interlocutòria que acordava l'obertura del judici oral, la sala penal confirmava la finalització del sumari pels delictes que va incloure el jutge instructor en el seu escrit de processament: integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius, i delicte d'estralls en grau de temptativa.

La fiscalia demana penes d'entre 8 i 41 anys de presó per als tres processats pels atacs terroristes a la rambla de Barcelona i a Cambrils del 17 d'agost del 2017. La instrucció judicial del cas ha finalitzat aquest mes de juliol i s'ha  acordat l'apertura de judici oral. A l'espera del judici, l'amenaça d'un nou atac terrorista continua present.