Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

La tercera dosi de la vacuna, aprovada per als majors de 70 a Espanya

El ministeri ja ha fixat data per a l'inici d'aquesta fase de la vacunació

El procés de vacunació continua avançant al nostre país encara que no a tan bon ritme com fa algunes setmanes. És per això que davant la gran quantitat de dosis que continuen disponibles, Sanitat ha pres una decisió respecte a la tercera dosi. I no és una altra que ampliar el sector de la població que podrà rebre-la en els pròxims dies.

Aquest dimarts a la tarda es confirmava que ben aviat començaran a rebre una tercera dosi de la vacuna tots els majors de 70 anys. Se la podran posar tots aquells que faci 6 mesos que han rebut la segona dosi.

Està previst que es comencin a posar aquestes terceres dosis a partir del 25 d'octubre. Igualment, i com ha passat en la resta de la campanya de vacunació, cada comunitat serà lliure per a fixar el seu calendari.

La idea és que tampoc triguin molt a rebre aquesta tercera dosi els majors de 65 anys. Aquests també hauran d'esperar 6 mesos després de la tercera dosi. No s'han donat detalls si els vacunats amb AstraZeneca rebran una dosi d'aquesta o de Pfizer.

Aquesta decisió s'ha pres aquest dimarts després d'una reunió de la Comissió de Salut Pública. En ella s'han reunit tant expert del ministeri de Sanitat com de les diferents conselleries autonòmiques. Hi ha hagut 12 vots a favor, cinc abstencions i dos vots en contra: els de la Comunitat de Madrid i Galícia.

Una altra dada important a conèixer és com afectarà aquest procés de vacunació amb la campanya de la vacuna de la grip. En principi, han assegurat que aquesta es desenvoluparà «en paral·lel» amb aquesta.

Espanya ja ha començat a administrar aquesta tercera dosi de la vacuna

Cal recordar que al nostre país ja fa algunes setmanes que s'ha començat a posar la tercera dosi de la vacuna. Els primers a rebre-la van ser aquelles persones que van ser considerades més vulnerables. Es tractava de les persones immunodeprimides.

Entre aquests estaven els pacients trasplantats, siguin pulmonars, renals, pancreàtics, cardíacs, hepàtics o intestinals. També en aquelles persones que reben cèl·lules mare de la sang. Al seu torn s'estava posant a alguns malalts de càncer, especialment amb limfomes o els pacients que tenen esclerosi múltiple.

Un altre dels grups que va començar a rebre ja la tercera dosi van ser els residents de centres residencials. En aquest cas es va tenir en compte que també formaven part del grup d'«alt risc». A partir d'ara, es posarà a tots els majors per igual, visquin o no en una residència.

La Comissió de Salut Pública ha explicat que l'objectiu és «augmentar la protecció de les persones més vulnerables». «Amb l'acord adoptat avui es continua la línia que recull l'Estratègia de Vacunació enfront de la covid-19 a Espanya i que l'evidència científica ha mostrat, que l'edat és el principal factor de risc», recollia un comunicat enviat aquesta tarda.

Europa ja ha aprovat l'ús d'una tercera dosi per a tota la població

La decisió d'Espanya ha arribat després que aquest mateix dilluns la tercera dosi de Pfizer tingués la seva aprovació a Europa. L'Agència Europea de Medicaments, EMA per les seves sigles en anglès, donava llum verda a la seva administració en tota la població adulta.

Això sí que ho feia amb una condició específica. I és que deixava clar que havien de passar sis mesos entre la segona i la tercera dosi. Aquest període de temps és el que s'ha calculat que dona protecció l'actual pauta completa.

De moment, el govern espanyol té clar la necessitat d'anar posant a poc a poc aquesta tercera dosi. Amb un 87% de la població que pot vacunar-se amb pauta completa, es comencen a acumular les dosis en les neveres. Es vol evitar un error com el que va obligar a llençar milers de dosis a Catalunya.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.