Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de la mà d'un sanitari subjectant un vial d'AstraZeneca

La tercera dosi de la vacuna s'aplicarà a més persones: qui se l'haurà de posar ja

La variant delta es podria descontrolar i Europa insisteix: volen posar la tercera dosi a tots els adults, prioritzant els més grans de 40 anys

Això de la vacuna és un estira-i-arronsa constant. Que si ara una dosi, que si ara tres. Els espanyols ja miren els informatius sense saber amb què els sortiran. I ara —oh, sorpresa!— les notícies venen amb un gir molt significatiu: Europa recomana posar la tercera dosi de la vacuna la població adulta.

La incidència de la variant delta del coronavirus augmentarà els propers mesos (al desembre i al gener), i la tercera dosi de la vacuna ja és una realitat. És a dir, tots els camins porten a la mateixa solució: nova dosi per a tots els adults, prioritzant els més grans de 40 anys.

Imatge de persones a Nàpols amb mascaretes
La variant delta es dispararà entre el desembre i el gener | GTRES

Avui, 24 de novembre, la directora del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, ha emès el veredicte. Segons ella, els reforços de la vacuna contra la covid-19 s'haurien de considerar per a tots els adults. Tot i així, s'ha de fer de manera escalonada, i per això prefereix marcar un grup de prioritat.

Llegint entre línies: Europa vol 'vacunes per a tothom'

La voluntat sanitària europea va per aquí. La línia que se segueix des de l'organisme de salut continental preveu vacunar amb la tercera dosi tots els adults. Però si ahir van ser els més grans de 60 anys, ara ho podrien ser els més grans de 40. S'ha d'anar pas a pas.

Per què una tercera dosi? Doncs molt fàcil: l'auge sobtat de la variant delta. «Els recents escenaris de modelització duts a terme per l'ECDC sostenen que la càrrega potencial de la malaltia a Europa per la variant delta serà molt alta al desembre i al gener», diu Ammon.

No obstant això, insisteix que la solució passa obligatòriament per «aplicar mesures de salut pública combinant-les amb l'esforç continu perquè tota la població accedeixi a posar-se la vacuna».

L'objectiu? Augmentar les primeres dosis

Es parla de la tercera dosi, sí, però per a molta gent la problemàtica resideix en la primera. Tal com reconeix l'organisme sanitari europeu, encara hi ha diversos grups que es neguen a vacunar-se. I és que menys del 70% de la població de tot Europa està vacunada amb la pauta completa.

«La cobertura de vacunació continua sent inferior a la desitjada, fins i tot en països que han aconseguit una bona cobertura de vacunació», expliquen.

Una sanitària mostra una dosi de la vacuna de Pfizer que sosté a la mà
El personal sanitari té prioritat en la vacunació | Europa Press / Jorge Armestar

A més, la mateixa Andrea Ammon ha anat més enllà per insistir que «encara hi ha massa individus en risc d'infecció greu per covid-19 que hem de protegir com més aviat millor».

«Ens hem de centrar urgentment a tancar aquesta bretxa d'immunitat, oferir dosis de reforç a tots els adults i reintroduir mesures no farmacèutiques», ha dit Ammon.

A Espanya, més grans de 60 anys

De moment, a Espanya es vacuna amb la tercera dosi la població de més de 60 anys. També els sanitaris, els sociosanitaris i el personal interí dels centres de salut.

Una xeringa amb una hipotètica vacuna contra el Covid-19
A Espanya ja s'està vacunant amb la tercera dosi els més grans de 60 anys | iStockPhoto (Teka77)

«És fonamental seguir vacunant aquest percentatge petit de persones que no s'han vacunat, però també continuar amb les dosis de reforç als grups que s'hi han anat incorporant, així es mantindrà t un nivell d'immunitat elevat», va destacar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, dimarts passat en roda de premsa.

Ara cal tenir paciència i esperar quin serà el proper escenari a Espanya. Tot i això, Europa ja ha emès el seu veredicte: la intenció és vacunar tots els adults, prioritzant els més grans de 40 anys.