Matí del passat dimecres, 14 d'agost:l'Ajuntament d'Altafulla decideix acordonar el perímetre de les runes romanes de les Termes de Mar com a mesura d'urgència per protegir-les després de detectar com diversos turistes , malgrat les advertències en forma de cartells i plafons, accedeixen a l'espai de les restes romanes, s'instal·len còmodament i estiren amb alegria les seves tovalloles per gaudir d'un bon matí de sol a tocar de la mar altafullenca.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Les termes romanes són una extensió de l'antiga Vil·la Romana dels Munts, daten del segle II dC i la seva gestió i cura corresponen al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). «Vam reunir-nos prèviament amb els responsables del Museu per consensuar aquesta actuació de senyalística i de marcar el perímetre de les Termes per tal de protegir-les i evitar que ningú les pugui maltractar», ha explicat a TarragonaDigital.com el coalcalde d'Altafulla, Jordi Molinera. «La veritat és que està funcionant: els visitants les respecten i han deixat de creuar-hi; estem molt contents», valora el batlle.
L'alcalde d'Altafulla, Jordi Molinera, reivindica l'actuació a les Termes de Mar: «Tothom mira unes restes romanes que abans potser ignorava»
L'Ajuntament d'Altafulla defensa que ha estat «una actuació senzilla de petit cost i gran efectivitat», que no arriba als 1.000 euros i que «no compromet ni perjudica l'accessibilitat» a les runes romanes, donat que just per sobre de les Termes passa una escala gran que ara ha quedat com a únic accés transitable. Molinera, a més, destaca que l'acordonament del perímetre ha generat una doble funció, imprevista en un inici, més enllà de la motivació patrimonial de les balises.
«Molts veïns i visitants que potser abans ignoraven les termes o hi passaven de llarg, ara s'aturen a mirar-les i a descobrir-les amb interès», exposa. «A més de protegir-les, hem aconseguit un grau de visibilitat molt alt per un dels elements del patrimoni romà més bonics de la nostra costa», afegeix. L'acció suposa el pròleg d'un important projecte de museïtzació de les runes altafullenques que s'espera que comenci a prendre forma a partir del mes de setembre.
L'alcalde no descarta possibles multes als infractors en cas de persistir, però matisa que «en cap cas tenim un afany recaptatori»
Tot i l'èxit de la mesura, una de les qüestions sobrevingudes són els dubtes sobre la posició del consistori en cas que els infractors tornin a envair les termes després de l'acordonament i la senyalització. «En cap cas tenim un afany recaptatori», ha matisat un Jordi Molinera que no ha descartat possibles sancions econòmiques en cas que persisteixi la situació d'incivisme. «La Policia Local estudiarà les accions que consideri oportunes», ha reblat.
El projecte de museïtzació vol connectar les Termes de Mar amb la Vil·la Romana dels Munts
Molinera també ha avançat a TarragonaDigital.com alguns detalls del projecte de museïtzació que s'espera desenvolupar a les restes romanes de la platja d'Altafulla en un termini encara per determinar. L'Ajuntament treballa de la mà del MNAT des de fa anys per donar-li forma a l'actuació, que vol potenciar i preservar les Termes de Mar i connectar els banys amb la Vil·la Romana dels Munts situada pocs metres més amunt a través d'una passera de fusta.
La museïtzació de les Termes de Mar és un projecte heretat de l'anterior equip de govern, i que el nou executiu ha defensat en tot moment com a una actuació de gran importància per «connectar els banys amb la vil·la romana» i donar-li una visió unificada al conjunt romà del municipi. «Molta gent creu que són restes diferents, i no identifica el gran valor històric que tenen les Termes», ha valorat l'alcalde.
El projecte íntegre tindrà un cost aproximat de 300.000 euros que des del consistori esperen que es financi amb la implicació econòmica de diverses institucions com la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya o Costas del Estado.