Tensió entre el Port i l'Ajuntament de Vila-seca per l'ubicació del moll de creuers

Mentre que des del Port s'assegura que el moll es queda a Tarragona, l'ajuntament de Vila-seca, presidit per Josep Poblet, el reclama per La Pineda

La Pineda no albergarà la terminal provisional de creuers del Port de Tarragona, tal com estava previst. La idea ara és que aquesta terminal es faci al Moll de Balears, que es troba al municipi de Tarragona i a prop de l'actual terminal de creuers. El motiu respon a la lentitud en què es duu a terme el projecte del contradic de Prats, a la part de la Pineda, per temes mediambientals.

La terminal de creuers es queda a Tarragona

Tal com va avançar ahir el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu, en una entrevista a Tac 12, i ha confirmat el Port a TarragonaDigital,  la terminal provisional de creuers es farà al Moll de Balears.  Per fer-ho es reprendrà un projecte de 2009 per l'ampliació d'aquest moll que permeti albergar creuers de major dimensió.

La terminal actual és massa petita per creuers grans, que podrien arribar a partir de la temporada que ve, com ja ha anunciat una de les majors companyies de creuers, Costa Cruceros, i en vistes de l'evolució del sector a Tarragona. La idea era situar aquesta terminal al contradic dels Prats. Però les obres per allargar aquest contradic van lentes i el Port necessita comptar amb una nova terminal de creuers com més aviat millor.

Segons expliquen fonts de l'Autoritat Portuària a aquest mitjà, el contradic es farà de totes formes, perquè per qüestions ambientals s'ha de fer, deixant les aigües del Port el més tancades possible. Només quedarà l'entrada, per on entren i surten els vaixells, oberta. En aquest contradic, però, s'hi faran altres activitats.

De moment la terminal anirà al Moll de Balears. Es preveu que les obres d'adequació tinguin una durada de dos anys, tot i que no començaran fins que el projecte no estigui enllestit i Ports de l'Estat doni els permisos per començar-les. Tot i que començarien l'avanç possible encara no es té una data exacta. El projecte preveu una inversió total de 45 milions d'euros, tot i que la primera fase, la que permetrà l'adequació pels creuers, costarà 25 milions.

Una terminal provisional

Aquesta primera fase permetrà una ampliació del Moll de Balears per poder encabir els creuers que arriben a Tarragona. En total té 12 hectàrees, i el nombre de vaixell que cabran dependrà de la dimensió.

Um dels crauers aparcats al Port de Tarragona
Un dels crauers aparcats al Port de Tarragona | delCamp.cat

 

Aquesta és, però, una solució temporal al creixement del sector creuers a Tarragona. Ja que, tal com està especificat en el Pla Director del Port, l'objectiu és construir una gran terminal de creuers pròxima al Port Nàutic, la part més costanera a la ciutat de Tarragona. Així i tot és un projecte que requereix molt de temps.

El Port de Tarragona està fent una posta clara i potent pel sector dels creuers. Aquest any s'espera que arribin el doble de creuers i passatgers que l'any passat, unes xifres que no paren de créixer. El mes de novembre, quan acabi la temporada, l'Autoritat Portuària farà balanç i anunciarà més detalls sobre la nova terminal de creuers.

L'Ajuntament de Vila-seca desmenteix el Port

L'ajuntament de Vila-seca ha fet un comunicat per desmentir la notícia desvetllada pel president del Port, Josep Andreu. Segons el consistori «no hi ha cap canvi de planificació» i un cop el dic dels Prats sigui una realitat el Port ubicarà de manera «definitiva» el moll de creuers en aquell emplaçament de la Pineda.  Així i tot entenen que mentre no es pugui fer el dic dels Prats s'habiliti un espai provisional al moll de Balears per tal de posar els creuers nous.

Però deixen clar que a la llarga els creuers aniran a la Pineda. I demanen a l'Autoritat Portuària que anunciï la data d'inici de la construcció del dic dels Prats, pel futur emplaçament dels creuers. 

El Port corregeix el comunicat de l'ajuntament de Vila-seca

Poques hores després del comunicat emès per l'Ajuntament de Vila-seca, el Port de Tarragona ha fet arribar als mitjans de comunicació un nou comunicat puntualitzant diversos aspectes en relació a l'ubicació del moll de creuers. Així doncs, segons aquest nou comunicat del port, la planificació d'infraestructures portuàries es desenvolupa per part de l'Autoritat Portuària i del seu Consell d'Administració del qual, l'Ajuntament de Vila-seca en forma part. 

En la mateixa línia, des del Port també asseguren que, tal i com manifesta Vila-seca, cal fixar el més aviat possible la data d'inici de construcció del Contradic dels Prats. Des del Port s'assegura que es continuarà treballant intensament amb totes les administracions implicades per poder establir aquesta data, doncs es tracta d'una infraestructura clau per poder millorar la seguretat mediambiental del territori.

El Port tanca el comunicant ratificant que la ubicació de la futura terminal de creuers s'emplaçarà a Tarragona, al costat del Port esportiu. 

NOTÍCIES RELACIONADES:

El Port de Tarragona, porta d’entrada i sortida al món