Terra Ferma publicarà, aquest mes de febrer, el seu segon disc d'estudi, que porta per títol Sobre Viure. Aquest dijous n'han llençat un videoclip, Toc de Festa, el segon tema de l'àlbum que presenten després del Naufragi que van fer públic la setmana passada. La peça que avui ha vist la llum pública s'inspira en algunes de les músiques del Seguici Festiu de Reus. Es tracta d'una de les dues cançons del disc que compten amb una col·laboració externa, en aquest cas, la de Joan Masdéu.
[predef]reus-144[/predef]
A Sobre Viure «el que diem és el mateix, seguim dient les mateixes coses que dèiem abans, però amb un so molt més professionalitzat, amb unes cançons molt més ben produïdes i tot molt més ben compactat», explica Vicenç Vidiella, teclista i acordionista del grup i un dels autors de les cançons del grup. «Les coses que ens inspiren a escriure són semblants; tenim el territori i les coses que patim, tenim aspectes de la quotidianitat, que potser és el que ha marcat més el disc i d'on ha sorgit el títol».
La setmana passada van fer públic el primer videoclip, i la setmana vinent llençaran dues cançons més de Sobre Viure per, finalment, acabar publicant l'àlbum íntegre. El procés de creació, explica Vicenç Vidiella, «ha durat gairebé dos anys» i s'ha gravat a La Atlántida Estudio de Barcelona. Comptarà amb dues participacions externes. «Hi ha una col·laboració amb dos germans de Barcelona que tenen un grup que es diu Ginestà; ens vam conèixer gravant el disc al mateix estudi i vam decidir fer una cançó amb la lletra i la música nostres, però cantada només per ells», explica.
Una cançó inspirada en l'Àliga i el Lleó de Reus
La segona col·laboració que hi haurà al disc és la que s'ha llençat avui, amb Joan Masdéu. «Estava sortint aquesta cançó, que tracta de la Festa Major de Reus i que és molt de la ciutat de Reus, i vam dir que estaria bé trobar una persona justament de Reus, que hi ha gent molt bona, i vam pensar en ell de seguida». Admeten que «no va molt junt l'estil que fa ell amb el que fem nosaltres, però hem trobat un punt d'entesa bastant maco, i jo crec que estarà bé».
La cançó va néixer a partir de les músiques de l'Àliga i del Lleó de Reus. «Hi ha una peça de la Festa Major que sempre m'ha agradat molt, que és el Ball Solemne de l'Àliga, i sempre l'havíem acabat versionant amb el grup de moltes maneres diferents, l'havíem fet en rumba, en rock, en ska, de tot». Aquesta vegada van decidir fer un pas més i, juntament amb Joan, cantant i coautor de les peces del grup, van fer realitat Toc de Festa.
«Ens vam posar en contacte amb el Jesús Ventura, que és el compositor de la música de l'Àliga de Reus, que ho va trobar perfecte i li va agradar molt la peça i ens va dir que, per ell, endavant; també vam parlar amb el Dani Carbonell, que és el compositor de la música del Lleó, i a partir d'aquí, vam anar construint la peça», recorda Vidiella.
Tots els membres del grup actuals són de Reus, i com a conjunt compten amb una maqueta, un single i un altre disc d'estudi per bagatge. Són un dels exemples de músics, cantants o bandes que han nascut a la ciutat o als espais de la ciutat, com els bucs d'assaig de La Palma. L'any passat van actuar a Barraques de Reus després de quedar finalistes al concurs Reussona, certamen on van obtenir el segon lloc.