Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Som Terra de Safrà 2018.

Som Terra de Safrà es constitueix com a associació a Santa Coloma de Queralt per potenciar més la festa

Aquest cap de setmana se celebra la 5a edició de Som Terra de Safrà amb un programa ple d’activitats. La nova associació vol que, en el futur, el municipi torni a esdevenir un mercat de referència en la compra-venda de safrà com ho era anys enrere

Som Terra de Safrà 2018.
Som Terra de Safrà 2018, a Santa Coloma de Queralt. | Àngel Ullate

Aquest divendres i dissabte hi ha una cita gastronòmica a Santa Coloma de Queralt. El municipi celebra la V edició de Som Terra de Safrà, un esdeveniment que combina cuina, història, terra i cultura i que fa honor a un dels seus productes estrella: el safrà.

Enguany, a més, es presenta en societat una nova associació que neix per tirar endavant la festa i potenciar-la més. Sota el mateix nom de Som Terra de Safrà, s’ha constituït aquest ens amb l’objectiu de «donar suport als petits productors  i de posar el nom de Santa Coloma al mapa amb un producte genuí com és el safrà». Així ho defineix la vocal de l’associació, Angelina Nogués.

Ella coneix molt bé tot el que es cou entre bambolines,  ja que va estar present en els inicis d’aquesta festa, ja que en va ser una de les creadores quan era regidora de Cultura a l’Ajuntament del municipi.

«Volem tornar a ser la plaça del mercat del safrà»

Aquest divendres es farà la presentació oficial de l’associació per a poder atraure nous socis que podran aportar noves idees i fer reunions periòdiques per decidir quines accions es fan,  a més de pagar una quota simbòlica.

Som Terra de Safrà 2018 a Santa Coloma de Queralt. | Àngel Ullate

Tot i que encara és molt inicial, idees ja en ronden algunes. «Ens agradaria treballar per tornar a esdevenir una plaça de compra-venda de safrà i entrar en contacte amb altres productors de la zona», explica. I és que Santa Coloma de Queralt va ser, anys enrere, un important centre de negocis del safrà, per tant, es vol recuperar aquesta essència del passat.

«El safrà de Santa Coloma és molt potent i d’alta qualitat»

El safrà colomí té una mica de ‘truc’. Segons expliquen, si en una recepta es demana un gram de safrà, «si és de Santa Coloma, posa’n mig», diu Angelina Nogués. Això és per la seva potència en el sabor.

És per això que un altre dels desitjos que es tenen és poder donar a conèixer el safrà colomí entre els restauradors.  «És un safrà molt potent i d’alta qualitat, la qual cosa compensa el seu preu», diu Angelina Nogués.

Flors de safrà desbrinades.
Flors de safrà colomí desbrinades. | Júlia Giribets

La V edició de Som Terra de Safrà presenta algunes novetats

La nova associació treballarà per a potenciar aquesta festa, però de moment, es plantegen pocs canvis, ja que el format funciona. Això sí, «cada any intentem introduir algun canvi», afirma.

Enguany, per exemple, una part de la festa se centra en la cuina vegetariana amb safrà i els espectacles teatrals s’han ampliat una mica.

Consulta tota la programació de la V edició de Som Terra de Safrà

Amb cada edició que passa, l’organització copsa que augmenta la presència de productors de safrà i «sempre es reinventen amb els productes», ja que hi ha hagut anys on  s’ha presentat formatge amb safrà, embotit o licor.

Precisament, pel que fa al licor, fa un any que s’està venent i  porta el nom de Crocus, el nom llatí del safrà  que, curiosament també dona origen a la paraula ‘groc’, color que deixa a les mans el safrà.

El licor Crocus, presentat l'any passat. | Àngel Ullate

Objectiu: protegir els petits productors

Actualment, Santa Coloma de Queralt compta amb un sol productor de safrà que es dedica a la seva venda, en Toni Rius, que va detallar tot el procés en aquest reportatge fet la passada edició. Tot i això, hi ha petits productors locals que també conreen aquesta espècia.

Amb aquesta realitat, des de l’associació no descarten estudiar la possibilitat de crear una marca conjunta amb els productors de la zona per tal d’englobar tota la producció sota un mateix paraigua i incentivar que n’emergeixin de nous.  «La nostra fita és protegir els petits productors», conclou Nogués.