Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Campanar i plaça Major de Santa Coloma de Queralt

Arriba la 7a edició de Som Terra de Safrà a Santa Coloma de Queralt

L'esdeveniment tindrà com a jornada principal el dissabte 30 d’octubre

Santa Coloma de Queralt celebrarà aquest cap de setmana la setena edició del Som Terra de Safrà. Es tracta d'un esdeveniment que tindrà com a jornada principal el dissabte 30 d’octubre. S’allargarà, però, amb diversos actes entre el dijous 28 i el dilluns 1 de novembre.

Durant el dia 30 d’octubre, la plaça Major acollirà el Mercat de Safrà. Hi haurà parades amb diversos productes fets amb safrà i també altres aliments de proximitat. El Mercat es celebrarà entre les 10.00 h del matí i les 14.00 h del migdia. Donarà pas al dinar popular, que es farà al casal. Els tiquets pel dinar es poden aconseguir a l’oficina de turisme de Santa Coloma.

La jornada de dissabte, però, arrencarà a les 9.00 h del matí amb la visita a un camp de safrà. Hi haurà dos grups i les places son limitades i requereixen d’inscripció prèvia.  El Som Terra de Safrà també tindrà un espai per l’art, i és que a les 10.00 h del matí en Xavi Badia, del Taller La Gàrgola, iniciarà un mural representatiu de Santa Coloma i el safrà al passeig dels Horts.

Durant la jornada matinal també es podrà visitar l’exposició “Un viatge a la terra del safrà: Macedònia”, al Castell del Comtes. També es faran dos tallers, l’Imaginart amb la Narina Villegas entre les 10.00 h i les 14.00 h. Pel que fa al taller “Identifiquem l’olor i el gust del safrà”, durarà 15 minuts i la primera tanda començarà a les 12.30 h. Com és habitual en molts dels esdeveniments de Santa Coloma, també hi haurà espai pel teatre històric amb “La Taula del Safrà”. Es representarà a les 11.30 h i a les 13.00 h a la plaça Major.

A la tarda, i per tancar la jornada principal del Som Terra de Safrà, la companyia Fem Teatre representarà la teatralització de “Crocus i el delme del safrà. Sainet en un sol acte”, a les 17.30 h al Castell del Comtes. Finalment, els actes de dissabte es tancaran amb un parell de demostracions de cuina i tast, també al Castell.

Els actes de la resta de dies

Més enllà dels actes principals que es celebraran dissabte, el Som Terra de Safrà s’iniciarà el dijous 28 d’octubre. Serà amb la visita a Santa Coloma de l’Escola Agrària d’Alfarràs  per conèixer tot el procés de recol·lecció, esbrinat i assecat del safrà. De cara a divendres, seran els alumnes de l’Institut Joan Segura de Santa Coloma qui s’aproparan a un dels camps de safrà per conèixer-ne tots els detalls.

Finalment, de cara a dilluns 1 de novembre, dia de Tots Sants, es farà l’ensafranada, una activitat organitzada per Cal Llauner. És oberta a tothom però que requereix inscripció prèvia. Es recol·lectarà i s’esbrinarà el safrà. Acabant-ho tot, això sí, amb un tast de productes ensafranats.

Som Terra de Safrà

Ja fa uns anys que l’entitat Som Terra de Safrà es va proposar recuperar el valor d’aquesta espècia per Santa Coloma. Històricament, el municipi n’havia estat un dels grans productors de Catalunya, però s’havia deixat de plantar de manera expansiva. El Som Terra de Safrà és un esdeveniment al voltant d’aquesta planta i que es celebra sempre al voltant d’aquestes dates, època en què es recull el safrà.

Aquesta planta necessita un clima mediterrani amb estius secs (massa pluja pot podrir-lo), primavera moderadament plujosa i algunes pluges abans de la collita. Resisteix glaçades de fins a -10 °C i altes temperatures a l’estiu.