Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Joaquim Queralt: «Terrània ha de tenir una funció pedagògica i de divulgació de la ceràmica»

El proper cap de setmana se celebra la setzena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc

Joaquim Queralt, Cap de l'Àrea de Turisme de Montblanc.
Joaquim Queralt, Cap de l'Àrea de Turisme de Montblanc. | Cedida

 

El proper cap de setmana se celebra la setzena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc. L'antiga església i el claustre de Sant Francesc esdevindran novament el ser punt de trobada entre ceramistes arribats d'Europa i els aficionats a la ceràmica artística. A banda de l'exposició i venda de peces singulars, els visitants podran gaudir d'un ventall de propostes que es pot consultar en el programa del festival. Ceramistes de set països es donaran cita aquest cap de setmana a la capital de Conca de Barberà. 

Per tal de conèixer més les interioritats d'aquest certamen hem abordat amb Joaquim Queralt, Cap de l'Àrea de Turisme de Montblanc, algunes qüestions sobre el present i el futur del Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc que aquest 2018 arriba a la setzena edició.

–Enguany arribem a la setzena edició de Terrània. Podríem dir que el  festival ja és un referent en el món de la ceràmica tant a nivell local  com internacional?

Sí, ja fa anys que ho és a nivell de país. Els ceramistes participants tenen experiència en certàmens similars i sempre han comentat que Terrània és un referent a Catalunya. De fet, enguany l'Associació de Ceramistes de Catalunya ens ha reconegut amb el Premi Artesania de Catalunya per la trajectòria i la qualitat. A nivell internacional és més difícil fer-se un nom. Tanmateix hem aconseguit que Terrània sigui conegut entre els ceramistes europeus. Cada any hem tingut participació internacional. A banda dels catalans al llarg de les edicions precedents han vingut 167 ceramistes de 13 països diferents. Gràcies a les seves opinions i recomanacions, poc a poc ens hem anat fent un nom de prestigi. 

–Quines novetats podem trobar en l'edició d'enguany del certamen? 

D'una banda, fem evolucionar els tallers adreçats als més petits. Sempre hem pensat que  Terrània ha de tenir una funció pedagògica i de divulgació de la ceràmica entre el gran públic i per això mai hem descuidat els més petits. Iniciem una nova tipologia de taller de cap de setmana. Creiem que serà molt especial l'espectacle programat per al dissabte al vespre a la plaça de Sant Francesc. Lliga foc, música, teatre i, és clar, ceràmica. Entre les activitats paral·leles es podrà visitar el nou Museu del Pessebre de Catalunya, que se suma al ventall d'atractius de la vila.

–Pel que fa al nombre de visitants, esteu contents o us agradaria  augmentar-los? 

En els darrers anys s'ha mantingut estable i ja ens està bé. Sempre és important afegir nou públic que no ens coneixia i ens esforcem per atreure'l. A la vegada ens importa molt que els qui ens coneixen repeteixin. Participen activament en els tallers i demostracions, valoren la feina dels artistes i per això compren força peces. No és tant una qüestió de quantitat de gent com que la que hi assisteix ajudi a donar valor i prestigi a l'esdeveniment.

–Per què enguany els Països Baixos són els protagonistes de la Fira? 

Anem variant cada any any de país convidat en funció de contactes que van treballant els ceramistes que col·laboren amb l'organització del festival. D'un any per l'altre normalment ja tenim lligat el país convidat.

–Aconseguir més públic internacional és un dels reptes que es plantegeu de cara al futur? 

És difícil pensar que hagi d'arribar expressament públic que viu molt lluny. L'esforç a nivell internacional el centre en que arribin ceramistes d'arreu.  En quant al públic, sabem que encara podem créixer molt en l'àmbit territorial de proximitat, per tant és a Catalunya on cal fer la tasca de promoció.. 

–Finalment, quins reptes té d'ara endavant el festival?  

Sempre hem mirant de consolidar i fer evolucionar allò que funciona i anar incorporant novetats a poc a poc que facin créixer el festival a un ritme pausat però constant. Terrània va entrar al calendari d'esdeveniments de Montblanc amb força i ha servit de referència a la resta d'ànies. Segurament ens hauríem de proposar que es respirés Terrània la resta de l'any. En part ho fem gràcies a les galeries del Be Negre i la Natàlia Ferré, però tenim pendent disposar d'un espai estable on exposar el fantàstic fons de peces que té l'Ajuntament de Montblanc.