El Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta estan preparant els protocols sanitaris per evitar contagis de Covid-19 en les campanyes agrícoles dels cítrics o la verema, que arrencarà en poques setmanes. L'experiència de la Ribera d'Ebre o de Ponent durant la campanya de fruita dolça, que va començar en plena pandèmia, és el punt de partida per «anticipar i preveure» situacions de risc. Els protocols es fan en coordinació amb les direccions territorials de Salut, Agricultura i Treball i se centraran en un exhaustiu control de la mobilitat dels jornalers, per saber d'on provenen i on dormen, i sobretot per evitar que no hi hagi «relaxament» de les mesures de seguretat en els moments de descans i oci.
La Ribera d'Ebre ha gestionat en plena pandèmia la primerenca campanya de la fruita dolça o la recàrrega de la central nuclear d'Ascó en què s'ha desplaçat a la comarca més de dos milers de treballadors temporals. L'experiència i els protocols establerts són el punt de partida per a la resta de comarques ebrenques que preparen les pròximes campanyes agrícoles, la verema a la Terra Alta o els cítrics al Baix Ebre i al Montsià. «L'objectiu és anticipar-nos als esdeveniments, preveure futurs escenaris i aplicar l'experiència importantíssima recollida per la Ribera d'Ebre», ha apuntat el president del Montsià, Joan Roig.
Els quatre presidents s'han reunit per via telemàtica aquest dimarts amb els directors territorials de Salut, Agricultura i Treball i treballaran també amb el sector privat per establir protocols en l'àmbit del treball però també en l'allotjament o trasllat dels jornalers. «Hem d'activar tots els radars sanitaris i socials tenint en compte la vulnerabilitat de les persones que venen a treballar en les campanyes de fruita», ha recordat Roig.
Alertats per la situació de Lleida, es vol incidir també en les estones de descans i oci, on s'han produït molts dels contagis del col·lectiu de temporers i sobretot «estar atents i preparats». «El primer pas és fer una feina de prospecció, recollir dades de quants de temporers vindran a les campanyes i on pernoctaran, amb quin mitjà de transport es mouran i quins contractes tenen per fer una radiografia i garantir la seguretat de tots plegats», ha detallat el president del Montsià.
Moltes de les persones que han treballat a la campanya de fruita dolça de la Ribera d'Ebre ho faran també en la campanya dels cítrics i com ha apuntat la presidenta comarcal Gemma Carim «ja estan acostumats als protocols». «És molt important el contacte amb les empreses que ocupen més mà d'obra», ha dit Carim. A la Ribera d'Ebre es van contractar enguany uns 1.300 temporers, la meitat de la zona del Baix Ebre i el Montsià i també amb prioritat a persones del territori que buscaven feina. «La magnitud de gent que mou Lleida és molt més alta», ha assenyalat la presidenta de la Ribera d'Ebre.
«A la campanya dels cítrics treballen molt per colles i els cap de colla solen conèixer bé la gent que els acompanyen, el seu domicili, amb qui viuen, i en cas que hi hagi focus de contaminació podríem actuar de manera ràpida per evitar que s'escampés el contagi», ha assenyalat també el president del Baix Ebre, Xavier Faura.
A la Terra Alta, on la campanya de la verema començarà en unes setmanes, es mantindrà la borsa de treball de temporers que es va crear per a la poda i la collita en verd. «Va servir per cobrir la necessitat dels pagesos de forma ordenada i veure quina era oferta i demanda. Ara per collir el raïm requerim novament dotació de temporers a la comarca treballarem de forma precisa per ser prudents», ha dit la presidenta Neus Sanromà. Els presidents comarcals també establiran espais on poder aïllar ràpidament treballadors en cas de contagi, sobretot els que s'allotgen en albergs o residències comunitàries.