Nou revés per al govern de Pedro Sánchez. Amb la presentació del pla de desescalada de dimarts passat, l'executiu pretenia agafar aire i centrar-se en la consolidació dels suports al Congrés per les successives pròrrogues de l'estat d'alarma que contempla el seu pla, però les dades econòmiques que s'acaben de conèixer poden canviar-ho tot.
I és que les dades econòmiques del trimestre que acaba d'avançar l'Institut Nacional d'Estadística (INE) confirmen els pitjors pronòstics sobre els efectes del coronavirus, i el PIBespanyol s'enfonsa un 5,2% en els tres primers mesos de l'any.
Segons les dades que s'acaben de conèixer, la patacada ve propiciada per la caiguda del consum de les llars (7,5%), la inversió empresarial (3,5%) i en habitatge (9,6%), al que se li suma l'enfonsament de les exportacions i les importacions, un 8,4% en cada cas. Es tracta d'una caiguda històrica, la més acusada des de la dècada dels anys 70.
Un terrabastall econòmic
Fins ara, la caiguda més gran trimestral del PIB va ser registrada en el primer trimestre del 2009, amb un descens del 2,6%, la meitat del que acaba d'anunciar l'INE per al primer trimestre del 2020. L'impacte de la crisi del Coronavirus en l'economia espanyola també es reflecteix en l'ocupació, amb una caiguda del 5% de les hores treballades i 1,9% en els llocs de treball. El brutal enfonsament del PIB es produeix després de tres períodes de creixement, ja que en el segon, tercer i quart trimestres de 2019 Espanya va créixer en taxes del 0,4%. Les xifres que ara es coneixen de l'inici de 2020 són pitjors que les que preveia, per exemple, el Banc d'Espanya, que fixava l'enfonsament en un 4,7%.
En taxa interanual, la caiguda del PIB no supera encara el retrocés més gran registrat fins ara, que correspon al segon trimestre del 2009 quan l'economia espanyola es va contraure un 4,4% interanual. Les dades ofertes per l'INE per al període actual marquen una contracció del 4,1% del PIB, enfront del repunt de l'1,8% del trimestre anterior.Per això les dades avançades per l'INE són bastant millors de les que s'esperen en el segon trimestre, quan els efectes del confinament arribin a la major part del període i no només els últims 15 dies de març com en el cas del primer trimestre.
Patacada en comerç, hostaleria i oci
Les dades poden ser un indicador dels sectors més afectats de cara al segon trimestre. La inversió en maquinària cau un 3,5%, menys que construcció. Un dels sectors amb més pes en l'economia espanyola, serveis, cau un 5,6%. El comerç, transport i hoteleria es desploma un 10% i les activitats recreatives un 11%.
L'agricultura cau 1,4% i la indústria un 2,7%, i resisteixen l'impacte respecte al sector terciari. L'únic sector que augmenta és el consum de les administracions, amb un 1,8% per la pujada del sou dels empleats públics aprovat al gener i la despesa en Sanitat. El que encara no es recullen en les dades actuals són les prestacions per desocupació, que s'han disparat en l'últim mes.