Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Investigadores del grup de recerca Interfibio de la URV treballant en el desenvolupament del prototip

El test de diagnòstic ràpid del coronavirus desenvolupat a la URV tindrà un 100% de fiabilitat

A finals de juliol es començarà a fer la producció

Investigadores del grup de recerca Interfibio de la URV treballant en el desenvolupament del prototip
En només 15 minuts i amb una sola punxada podrà donar un resultat | URV

El grup de recerca Interfibio de la Universitat Rovira i Virgili ha desenvolupat un nou dispositiu de diagnòstic ràpid del SARS-CoV-2, el qual estarà enllestit a finals de juliol. Aquest nou test fet a la URV només necessita una punxada  i en un temps aproximat de 15 minuts aportarà la màxima informació sobre la Covid-19: si la persona que s'ha fet la prova té la malaltia (IgM), si l'ha passat i ha generat anticossos (IgG) o si no la té ni l'ha passat.

El millor d'aquest nou dispositiu és la seva fiabilitat. Aquest elimina  la possibilitat de falsos positius o falsos negatius, un dels principals problemes que tenen els tests serològics que s'utilitzen ara. «Fem servir una proteïna que és capaç de captar més anticossos, el que significa que aquest test és més sensible i específic, sense falsos resultats», explica Ciara O’Sullivan, qui lidera el grup de recerca Interfibio de la Universitat Rovira i Virgili.

El test  té un cost aproximat d'un euro  i «ens permet monitoritzar els pacients per fer-los un seguiment i veure si passat un, dos o tres mesos encara mantenen la immunitat», afegeix la investigadora. Després de provar-lo i fer un procés de validació amb mostres de pacients de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, ara s'inicia una validació a gran escala amb altres hospitals de Catalunya i de l'Estat espanyol. Es preveu que finalitzi a finals de juliol, moment en què es preveu començar la producció.

Un mètode similar a un test d'embaràs

El nou dispositiu  desenvolupat a la URV  és molt similar a un test d'embaràs o als que utilitzen les persones diabètiques. A partir d'una petita punxada  al dit es col·loca una gota de sang a la tira reactiva. Una ratlla vermella voldrà dir que hi ha un IgG positiu i indica que ja s'ha passat la infecció. De color blau  vol dir que la infecció  és activa  i indica un IgM positiu. «Inicialment el test l’utilitzarà el personal sanitari, però és tan senzill que en un futur es podria comercialitzar a les farmàcies perquè el pugui fer servir tothom», apunta Ciara O’Sullivan.

  

Fins ara, el mètode més utilitzat per diagnosticar infeccions per SARS-CoV-2 és el de detecció per RT-PCR de transcriptasa inversa en temps real utilitzant cebadors específics del virus. Però aquestes proves moleculars de RT-PCR tenen algunes limitacions, com el llarg temps de resposta de l’assaig, el seu elevat cost i que i requereixen de la capacitació del personal que les ha de realitzar.