En aquest article et mostrarem tot allò que has de conèixer sobre el testament vital. La seva funció, la seva creació i el seu ús correcte, per ajudar-te en aquests tràmits que poden ser una mica complicats de realitzar si no coneixes bé tots els passos.
El primer de tot… Què és el testament vital?
El testament vital, també conegut com a document de voluntats anticipades o d'instruccions prèvies, és un document escrit pel qual una persona capaç i lliure, manifesta i expressa, de manera anticipada, la seva voluntat en relació amb les cures i el tractament de la salut que vol rebre quan ja no pugui prendre decisions.
A més a més, podrà expressar la seva voluntat sobre la donació dels seus òrgans i teixits i la cessió del seu cos a la docència o investigació un cop arribada la seva mort.
Aquest document és registrat a l'àrea sanitària corresponent, quedant recollit a l'historial clínic de la persona a tota la sanitat pública, facilitant així que els metges puguin conèixer i complir les seves voluntats recorrent a la consulta d'aquest a l'hora de prendre la decisió d'administrar o no determinats tractaments.
Quina finalitat té?
L'objecte d'aquest document no és altre que assegurar que la seva voluntat es compleixi si, arribat el moment, la persona no és capaç d'expressar-se o comunicar-se, o no n'estigués conscient o amb prou facultats per a una comunicació correcta. També pot ser aplicable en situacions en què a causa d'una malaltia es dona una situació irreversible en què la persona no millorarà.
Quins requisits he de complir per demanar-ho?
Per poder demanar-ho, en primer lloc, s'ha de ser una persona major d'edat, és a dir, amb 18 anys complerts. Seguidament, haurà de tractar-se d'una persona amb plena capacitat natural d'entendre i voler els actes que es protagonitza, és a dir, persones en què la seva capacitat no es trobi modificada (com ara persones incapacitades sotmeses a tutela o curatela).
La petició del testament vital s'ha de fer de forma totalment voluntària, sense que pugui concórrer cap mena de violència, coacció o intimidació a l'acte o al seu contingut. Per poder fer-ho, s'ha de tenir el DNI en vigor, atès que ha de ser aportada una fotocòpia del mateix per al seu registre.
Què puc demanar o què seria important demanar al testament vital?
Al testament vital es poden donar indicacions sobre el tipus d'atenció que es vol rebre, podent especificar-se preferències per exemple pel que fa a:
- Ser atès a casa o a l'hospital.
- Rebre assistència religiosa o no.
- Rebutjar o garantir una autòpsia.
- Permetre o no la donació d'òrgans per a trasplantaments o per destinar-los a la investigació.
- Ser incinerat o no.
- Sol·licitud d'aplicació d'eutanàsia o no i en quins supòsits, si es donessin els requisits legals per fer-ho.
- Canvi o substitució de professional en cas de no poder respectar les voluntats expressades.
- Rebuig o acceptació de tota mida de suport vital, tractament, intervenció o procediment que contribueixi a mantenir-me amb vida.
És molt important que donem les dades personals que se'ns requereixin i que tinguem clares i detallades les instruccions que volem deixar escrites. A més, el testament vital preveu la designació d'un o una representant que serà interlocutor/a davant del metge o l'equip sanitari i vetllarà pel compliment de les instruccions prèvies.
Com es tramita la inscripció?
El primer de tot cal distingir entre atorgament, sol·licitud i inscripció:
L'atorgament consisteix a formalitzar el document d'instruccions prèvies o testament vital, que es pot fer d'una de les tres modalitats següents:
1. Registre davant d'un funcionari
El testament vital estarà al Registre regional i nacional i podrà consultar-lo qualsevol metge a nivell nacional. No es necessita ningú conegut per formalitzar el document i, a més a més, és gratuït.
És la modalitat més recomanable. D'altra banda, tingues en compte que, per a aquesta modalitat, generalment, necessites demanar cita prèvia davant del funcionari encarregat del registre.
2. Registre davant de tres testimonis
L'avantatge d'aquesta modalitat és que no et cal traslladar-se a cap centre per fer-ho, i si tens una urgència pot tenir caràcter immediat. És un document privat i signat davant de tres testimonis.
És important que tinguis en compte que dels tres testimonis dos no poden ser parents ni estar vinculats patrimonialment amb la persona interessada. Aquesta modalitat tampoc suposa cap cost, es recomana per a urgències o per a casos en què hi hagi certes limitacions en desplaçaments.
3. Registre davant d'un notari
El principal problema d'aquesta modalitat és que suposa un cost, aproximadament d'uns 60 €, no obstant això, si tens una urgència és més ràpid que davant un funcionari/ària.
A més a més, un cop realitzat, poden registrar-te el document de manera oficial i no necessites ningú conegut per formalitzar el document. Aquesta modalitat es recomana per a urgències o situacions en què la persona no compta amb testimonis.
4. La sol·licitud
Consisteix a emplenar l'imprès normalitzat de la vostra comunitat autònoma, al qual s'adjuntarà el document d'instruccions prèvies o testament vital pròpiament dit, i s'enviarà al Registre d'Instruccions Prèvia des de qualsevol registre de l'administració pública. Important, no oblidis adjuntar una fotocòpia compulsada del teu DNI.
5. La inscripció
És l'acte d'inscriure al Registre Corresponent els testaments vitals, i ho fa automàticament la Conselleria de salut. La petició s'ha de fer al Registre d'Instruccions Prèvies de la nostra Comunitat Autònoma, dependent de la Conselleria de Sanitat.
I, posteriorment, a fi d'assegurar que aquestes instruccions siguin reconegudes a tot el territori nacional, es dipositaran al Registre Nacional d'Instruccions prèvies . Com hem vist, cada comunitat autònoma té el seu propi protocol, document i entrega.
Si canviem d'opinió, podem rectificar?
Sí, el testament vital pot ser revocat, modificat o substituït en qualsevol moment per la persona sol·licitant.