Un dels dos musulmans conversos propers a Abbelbaki Es-Satty quan era imam a Castelló de la Plana, Cristian R., l'ha definit com un «paranoic» en alerta constant per tenir el control de la mesquita. «Per ell qualsevol persona no musulmana mereixia morir», ha explicat. Ha afegit que en diverses ocasions li va justificar atemptar a Espanya. El segon en declarar aquest dilluns al judici del 17-A ha estat un altre convers, Adrián F., que rebria la visita d'Es-Satty l'estiu del 2017 abans que aquest viatgés per darrer cop al Marroc abans dels atemptats. Ha explicat que Es-Satty era el líder de la cèl·lula de Ripoll «no per manipulador sinó perquè era l'imam». Ha dit que no recorda si l'imam els mostrava vídeos o com els justificava la violència.
El 2014, després de sortir de la presó, Abbelbaki Es-Satty, el líder de la cèl·lula de Ripoll, va ser imam a Castelló de Plana, on va adoctrinar a dos joves que aquest dilluns han declarat al judici del 17-A.
Adrián F., que va acudir a la Guàrdia Civil després dels atemptats, ha explicat que va agafar confiança amb Es-Satty perquè li arreglava l'ordinador i l'escoltava perquè «pensava que en ser una persona que tenia l'Alcorà memoritzat, seria de coneixement». Es-Satty el va adoctrinar defensant els atemptats jihadistes i mostrant vídeos de propaganda de l'Estat Islàmic.
De mica en mica es va anar «desenganyant» i «allunyant» dels seus ensenyaments. L'imam li va defensar fer atemptats a Espanya. Li va explicar que havia tingut un company de pis que havia anat a Iraq a cometre un atemptat «matant a molta gent amb un camió», que volia fer una base foradant una muntanya amb una excavadora o que podien entrar en un supermercat «i arrasar amb tot». «A l'imam li semblava bé, ho explicava orgullós», ha dit en referir-se a la possibilitat de cometre atemptats.
Cristian R., un possible infiltrat?
Cristian R. ha dit que aquests plantejaments no li semblaven bé i per això se'n va anar distanciant i quan l'imam va marxar de Castelló ha dit que van perdre el contacte. No va denunciar-ho perquè pensava que era «impossible» i no veia capaç a l'imam per portar-ho a la pràctica. «Si no fos així ho hagués denunciat segur», ha assegurat. Cristian R., a més, ha deixat fora de joc els presents a la sala, amb una 'relliscada' que ha agafat tothom desprevingut. Tal com avançava 'El Món', el testimoni ha afirmat que «els nostres agents no ho haurien permès», referint-se als discursos radicals que Es-Satty no gosava fer a la mesquita, i «que serien condemnats» també per la comunitat. La frase, evidentment, ha deixat a l'aire un possible vincle del convers amb els serveis d'intel·ligència de la Guàrdia Civil.
Segons Cristian R. sempre que anaven a casa d'Es-Satty era juntament amb Adrián F., que també ha declarat. En la majoria de les preguntes aquest home ha dit que no recordava què havia passat. No recordava haver vist vídeos, com va conèixer l'imam, si van parlar de la jihad, si els va defensar la possibilitat de cometre accions violentes ni de què parlaven.
A diferència del primer a declarar, Adrián F. sí que va mantenir la relació estreta amb Es-Satty quan aquest va marxar de Castelló, tant per telèfon com presencialment. Per exemple ha explicat que l'imam el va visitar el juliol del 2017 abans de marxar al Marroc. I que tres mesos abans de l'atemptat Younes Abouyaaqoub, Yousseff Aalla i Mohamed Hichamy van visitar-lo per entregar-li diners per fer caritat amb ell.
Adrián F. ha dit que eren «amics» i quan es va assabentar de l'explosió d'Alcanar per la televisió va trucar tant a l'imam com a Youssef Aalla per saber com estaven sense resposta. En diverses ocasions va estar al pis d'Alcanar, on ha dit que no va veure explosius.