Estem al gener i és època d’anticicló, aquest temps més aviat avorrit pels amants de la meteorologia, ja que el sol domina, les precipitacions queden lluny i pràcticament cada dia es repeteix la mateixa història amb poques excepcions, com ara les ventades o alguns núvols. Però no sempre hem d’esperar a que arribi la pluja o la neu per veure un bon espectacle, ja que la boira també ofereix imatges impressionants, com les que s’han pogut veure aquests dies al Priorat.
En concret, el fotògraf prioratí Joan Ramon Coll ha fet un ‘time-lapse’ de la boira circulant durant hores aquests últims dies per les fondalades de la comarca. «Com les onades del mar, la boira inunda el Priorat, hivern rere hivern, mitjançant una dansa captivadora, invisible a ull humà, però força espectacular quan es reprodueix en ‘time-lapse’ۛ», explica Coll.
El muntatge musical del fotògraf, titulat ‘Priorat, Mar de Boira 2019’, és espectacular i ofereix la bellesa d’un fenomen que, juntament amb el característic relleu de la comarca, agafa pràcticament un aire de màgia natural:
El Priorat, terra de boires
Tal i com defineix coll en la descripció del vídeo, la seqüència mostra tot el procés de formació del mar de boira al Priorat, «des del fumeig incessant de les aigües, camps i boscos de la zona fins a la consolidació del mar de boira pròpiament dit», explica. I és que les característiques geogràfiques del Priorat permeten que els hiverns, quan el vent i les pluges són lluny, la boira es dipositi a les valls i fondalades de la zona.
Un fenomen ben freqüent que està sempre custodiat pels grans singles i serres que voregen i tanquen la comarca, com ara el Montsant, la Mola o les Muntanyes de Prades, que s’imposen pel damunt dels petits pobles del Priorat que completen una terra única a nivell geogràfic que cada cop rep més visitants per la seva bellesa.
- També et pot interessar: Pas endavant del Priorat per esdevenir Patrimoni Mundial de la Unesco