Xavi Vidal, al Sàhara, en plena Titan Desert.

La dura experiència de travessar el desert del Sàhara en bicicleta

El vendrellenc Xavi Vidal completa amb èxit la seva primera Titan Desert

Xavi Vidal, al Sàhara, en plena Titan Desert. | Cedida

Més de 26 hores a sobre de la bicicleta, durant sis dies, pel mig del desert del Sàhara, amb temperatures que podien superar els quaranta graus centígrads. Aquest seria el resum esquemàtic de la «dura experiència» que ha viscut el vendrellenc Xavier Vidal completant la Titan Desert, una cursa de mountain bike que té lloc pel Sàhara marroquí. Vidal ha estat l'únic participant del Baix Penedès en aquesta 14a edició de la competició, i no només l'ha acabat sinó que ho ha fet en una meritòria 161a posició de prop de 600 participants.

«Més que una cursa, és una aventura», ha explicat Vidal a Tarragona Digital. Després de realitzar tres Iron Man i alguna Ultra Trail, aquest ciclista de la penya del Baix Penedès va animar-se a fer la Titan Desert després que el convencés un amic seu. «Ell al final no la va poder fer, però jo vaig decidir tirar endavant», apunta. Vidal tenia experiència en curses de llarga distància, però no en la navegació pel mig del desert. Aquest ha estat l'aspecte que més li ha costat

Tempestes de sorra

Tot i que tenia confiança que podria acabar la cursa, no esperava fer-ho tan amunt a la classificació. Va ser clau la segona etapa, molt dura i amb temperatures molt altes, durant la qual fins i tot es va perdre. «Durant una hora i mitja no vaig veure cap més ciclista, però quan vaig arribar vaig comprovar que estava entre els 200 primers», explica. A partir d'allà va agafar una confiança que ja no deixaria fins al final. D'aquesta etapa, el mateix 'Purito' Rodríguez, que també prenia part a la cursa, li va dir que «ni l'etapa més dura del Tour havia estat tan dura com aquesta», rememora.

Una de les experiències que s'endurà de record són les dues tempestes de sorra que van patir, una de nit, que gairebé els destrossa el complex de tendes que tenien muntat, i l'altra de tarda. Tot i la mort d'un dels participants per una aturada cardíaca al mig d'una etapa, la pitjor notícia d'aquesta edició, Vidal es mostra satisfet amb la cursa, i no descarta repetir en el futur. «Jo no dic mai 'd'aquesta aigua no en beuré'», conclou. I menys quan s'està al mig del desert, es clar.