Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de dos aerogeneradors a la comarca de la Terra Alta

Tivissa exigeix informació a l'Estat sobre els dos grans parcs eòlics que tramita el Ministeri

L'allau de projectes de renovables, una quarantena, desborda els serveis tècnics del consistori

L'Ajuntament de Tivissa critica la manca de transparència del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) sobre la situació administrativa dels parcs eòlics Tivissa 1 i 2, dues grans centrals de 180 MW que promou Green Capital Power. Fa prop d'un any i mig que es demana informació i accés a la documentació i als informes de les al·legacions. A través del grup parlamentari d'ERC, s'han registrat 9 preguntes i s'han demanat aquests documents. A l'Ajuntament de Tivissa s'han presentat 39 projectes solars i eòlics des del gener del 2020. Els serveis tècnics municipals s'han vist desbordats per presentar informes i el consistori estudia com planificar i ordenar la contribució del municipi a les renovables.

Tivissa té un terme municipal gran, de més de 21.000 hectàrees, però l'Ajuntament no està disposat a veure'l trinxat per l'allau de projectes d'instal·lacions energètiques que no paren d'arribar al consistori. Des del gener del 2020, l'Ajuntament ha rebut 39 projectes fotovoltaics i eòlics, alguns que afecten el terme municipal perquè el travessen les línies d'evacuació de centrals d'altres municipis. 37 els tramita la Generalitat, dels quals 17 els ha desestimat la Ponència d'Energies Renovables.

Com ha assenyalat l'alcaldessa de Tivissa, Montserrat Perelló, els projectes es concentren a la zona sud del terme municipal, la més propera a Rasquera, el Perelló, l'Ametlla de Mar, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, municipis on s'han presentat també desenes de projectes. «Aquí cal tenir en compte que hi ha terrenys de Comuns de la Vila (5ha) i sobretot terrenys agrícoles i masos habitats amb veïns empadronats», ha explicat.

El consistori s'ha vist «completament desbordat» per poder presentar informes a tots els projectes. «Hem tingut completament segrestats els serveis tècnics», ha lamentat. L'arquitecta municipal del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre va haver d'ampliar de dos a tres dies la dedicació a l'Ajuntament de Tivissa i s'ha hagut de contractar un servei extern per donar resposta als projectes sense deixar d'atendre els tràmits urbanístics habituals del municipi.

Perelló ha assenyalat que dels projectes que es tramiten a través de la Ponència de Renovables s'ha tingut accés als informes que han emès els organismes i l'òrgan tècnic. «Tenim certa informació, però com a mínim veiem què s'ha treballat en aquella Ponència», ha apuntat. També s'han reunit amb l'òrgan tècnic per ampliar aquesta informació i per transmetre el malestar del municipi al model de transició energètica que s'està desenvolupant des del decret 16/2019 i per demanar «ser partícips» de les decisions. «Mirem d'aturar aquesta allau, que no és fàcil, però no tot hi cap», ha remarcat l'alcaldessa.

A Tivissa preocupen especialment les centrals eòliques Tivissa 1 i 2, que promou Green Capital Power. Tindran 25 aerogeneradors i produiran 180 MW. Del tràmit d'aquestes megacentrals que depèn de l'Estat, fa més d'un any que no se'n sap res. Des del febrer del 2020 no s'ha rebut més informació i es desconeix en quin punt del procés estan els projectes. «Al MITECO hi ha una pàgina web on no s'ha bolcat res. No sabem si està aturat o s'han fet coses que no sabem», ha qüestionat Perelló. «Són els que ens fan més por perquè hi ha una llei d'interès general i no responen a cap criteri», ha afegit.

A través del grup parlamentari d'ERC al Congrés, s'han registrat 9 preguntes al govern espanyol i una petició per escrit per rebre els informes i documents dels parcs i «veure que impliquen i la seva magnitud». A les preguntes es demana la situació administrativa dels projectes, el calendari d'execució, quins tràmits s'han fet, quins informes s'han presentat, quan s'informarà els propietaris privats i l'Ajuntament i quines accions es duran a terme per adquirir els terrenys si els parcs tiren endavant. «Aquests parcs que es tramiten via Estat tenen un gran impacte i ha d'haver-hi transparència. No pot ser que l'Ajuntament no tingui informació al respecte», ha apuntat la diputada d'ERC, Norma Pujol. Aquestes preguntes les ha de respondre el govern espanyol en 3 mesos i també es traslladarà la petició al Senat.

Llum verda al Tossal de Montagut

Paral·lelament, la Ponència d'Energies Renovables acaba d'emetre un informe favorable al parc eòlic Tossal de Montagut, que afecta els termes municipals de Tivissa i el Perelló (Baix Ebre) i que promou Naturgy Renovables. És una central de 7 aerogeneradors, la setena que rep el vistiplau de l'òrgan tècnic de Territori per emplaçar-se a Tivissa. Si superen els tràmits administratius, aquestes centrals sumen 69 aerogeneradors. Encara ha de passar el tràmit de la Ponència el parc eòlic Serra de la Creu 1 (8 molins de vent) i els dos parcs Tivissa 1 i 2 que sumen (25 molins més).

En l'informe de la central Tossal de Montagut només s'assenyala la incompatibilitat d'un dels aerogeneradors per l'afectació a la parella d'àguiles cuabarrada  de Montagut i es condiciona la viabilitat de l'emplaçament als resultats del radioseguiment d'aquestes aus i la parella Rasquera-Moleta, que està en curs.

L'avantprojecte tampoc inclou un estudi d'impacte i integració paisatgística. La Ponència recorda que aquest document s'haurà d'aportar en la tramitació i assenyala que la construcció de parcs eòlics els últims anys «ha alterat significativament el fons visual de les unitats de paisatge» on es vol situar Tossal de Montagut, amb molts aerogeneradors a la carena de la serra de Cardó i les muntanyes de Tivissa que són «molt visibles». L'estudi d'impacte ambiental haurà d'avaluar «l'impacte acumulatiu dels parcs que comparteixen les subestacions i les línies d'evacuació i d'altres eòlics i fotovoltaics existents i en tramitació».

A Tivissa també s'ha emès un informe favorable a l'emplaçament de dues centrals fotovoltaiques. Són Tirasol 1 i Green Tarraco 2 i ocuparan 89,34 hectàrees i 72,2 hectàrees, respectivament.