El cantant Valtonyc, en una imatge d'arxiu.

El TJUE dona la raó al cantant Valtònyc

Ha fet pública la seva decisió aquest dimarts, 3 de març

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha conclòs que Espanya va utilitzar malament l'euroordre automàtica contra el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. En la sentència, el tribunal amb seu a Luxemburg ha conclòs que no es pot aplicar de manera retroactiva el codi penal per reclamar una extradició per la via ràpida.

Donen la raó a Valtònyc

És a dir, el TJUE ha determinat que la llei de referència ha de ser la del moment en què es van cometre els fets. El tribunal recorda, però, que per decidir sobre l'euroordre els tribunals belgues encara han d'avaluar si els delictes pels quals ha sigut condemnat a Espanya són equivalents a Bèlgica.

Després del dictamen de Luxemburg, el Tribunal d'Apel·lació de Gant  serà qui decideixi si accepta o no l'extradició. En qualsevol cas, l'eventual sentència encara podria ser recorreguda a una tercera instància judicial. La primera instància va denegar l'extradició a Espanya que va reclamar a Valtònyc l'estiu del 2018.

El TJUE contradiu també el Suprem

També aquest dimarts, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fet públic que considera que les hipoteques referenciades amb l'índex IRPH poden ser abusives. En la sentència, el tribunal amb seu a Luxemburg insta els tribunals espanyols a «assegurar-se del caràcter clar i comprensible» de les clàusules de contractes des préstecs hipotecaris i a «substituir-les» en cas que siguin considerades abusives amb l'objectiu de «protegir els consumidors».

El TJUE contradiu així la decisió del Tribunal Suprem, que considera que els préstecs hipotecaris referenciats a l'IRPH no poden sotmetre's a control judicial perquè no impliquen cap abús per part dels bancs.

També et pot interessar...