TMB detecta amiant en tres vagons de l'L1 del Metro de Barcelona

La companyia de transports assegura que la presència del producte no suposa «cap risc per les persones»

Metro de Barcelona, en una imatge d'arxiu
Un comboi del Metro de Barcelona, en una imatge d'arxiu | Cedida

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha confirmat aquest dimarts 17 d’octubre la detecció d’un «derivat de l’amiant» en tres vagons del metro de Barcelona. Concretament, s’ha detectat en un comboi de la sèrie 4000 que circula en la línia L1. L’empresa ha informat la plantilla a través d’un comunicat que ha fet públic el sindicat CGT. TMB afronta així un nou problema després de la vaga que va estar a punt de produir-se el passat setembre.

En un comunicat posterior, TMB ha explicat que el producte localitzat, crisòtil, és un derivat de l’amiant «no friable», és a dir, que no desprèn fibres. El producte es troba en la pintura bituminosa dels trens «en un baix percentatge, entre el 5% i el 10%». Per aquest motiu la companyia de transports metropolitana afirma que no hi ha «cap risc per les persones». 

 

La pintura amb restes d’amiant està fora de l’abast de les persones

La troballa va ser possible gràcies al fet que l’empresa fa contínues revisions i un inventari de tots els elements de la xarxa que puguin tenir restes d’amiant. En el metro de Barcelona encara funcionen trens construïts en els anys 80, quan no existia una normativa que prohibís l’ús d’amiant.

TMB també ha detallat que la pintura bituminosa antisonora, on està present el crisòtil, es troba en zones fora de les cabines de passatgers i dels conductors. Aquests s’utilitza sota el bastidor i per revestir l’estructura interior dels vagons. Per aquest motiu, han afirmat que «està per tant fora de l'abast dels usuaris i dels empleats de l'operació».

Aquest producte tampoc suposa un perill pel funcionament del servei

Per evitar futurs problemes, l’empresa ha decidit interrompre els treballs de manteniment en els vagons afectats. Han informat també que s'acceleraran les inspeccions en aquest tipus de combois i que es marcaran en els que es detecti restes del derivat d’amiant.  

Tot i això, Transports Metropolitans de Barcelona ha volgut deixar clar que la presència d'aquesta pintura amb crisòtil no posa en perill el funcionament i manteniment normal dels combois. Han confirmat que «no hauran de ser retirats del servei més enllà del temps necessari per al correcte marcatge».


Comentaris

envia el comentari