Ser avalador d'un préstec o crèdit de CaixaBank, BBVA o qualsevol altra entitat és una decisió que implica una gran responsabilitat. Significa que podries veure't en l'obligació de respondre pel deute d'una altra persona, si aquest no compleix els pagaments.
Per això, és crucial comprendre en profunditat allò que implica aquest compromís, abans de formalitzar l'acord. Per això, des del Banc d'Espanya han recordat els aspectes més importants que cal tenir en compte.
Quina responsabilitat té l'avalador?
Quan et converteixes en avalador, assumeixes un compromís legal amb el banc que concedeix el préstec al deutor principal. En essència, et compromets a pagar el deute en cas que el titular del préstec no ho faci.
Per aquest motiu, l'entitat de crèdit té l'obligació de proporcionar-te informació detallada sobre les obligacions i les responsabilitats que assumeixes com a avalador. Això inclou el contingut complet del contracte i les possibles clàusules annexes relacionades amb els teus drets i els teus deures.
Els problemes que podries arribar a tenir
Si el titular del préstec incompleix els pagaments, l'entitat financera, que actua com a creditora de l'operació, té dret a adreçar-se a tu. Com a avalador, estàs obligat a donar compliment al pagament del deute.
Això vol dir que estaràs legalment obligat a cobrir les quantitats que faltin per abonar. En aquest cas, el banc t'ha d'informar immediatament sobre la situació d'impagament i sol·licitar-te que te'n facis càrrec.
És important tenir clar que, en ser avalador, et converteixes en client de l'entitat financera, cosa que t'atorga certs drets. Si l'entitat no us proporciona la informació adequada sobre la vostra situació o el risc assumit, podeu presentar una reclamació com a usuari dels seus serveis.
Tot el que has de saber sobre ser avalador
El risc de ser avalador, igual que passa amb els préstecs o crèdits, l'han de reportar les entitats financeres al Banc d'Espanya. Aquesta informació es recull a la Central d'Informació de Riscos del Banc d'Espanya (CIRBE).
A través de la CIRBE, es pot consultar la informació sobre el risc associat a l'aval que s'ha signat. Això permet tenir una visió més clara de la teva exposició financera.