Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Membres del Tomb de Reus dempeus al carrer Galera de Reus

El Tomb de Reus impulsa una prova pilot de reforma horària comercial

La proposta implica reduir l'estona del migdia per poder avançar el tancament al vespre

Membres del Tomb de Reus dempeus al carrer Galera de Reus
El Tomb de Reus impulsa una primera fase de la reforma horària | TarragonaDigital

El Tomb de Reus proposa posar en marxa una primera prova pilot de reforma horària. Arran del canvi d'hàbits registrat després del confinament, i de l'adaptació que ja hi ha fet un bon nombre de comerços, l'entitat vol unificar aquesta dinàmica perquè les botigues tanquin abans del que ho fan ara.

La reforma o la racionalització horàries es tornen a posar sobre la taula, i l'entitat comercial considera que el seu àmbit pot fer una primera passa endavant, però que no la pot fer sola. «És un problema que lliga escoles, transports, televisió i tota una sèrie d'horaris que estan fora de la nostra capacitat; tanmateix, a causa del coronavirus estem observant un canvi d'hàbits a la societat, i l'hem volgut estudiar», explica Jacint Pallejà, president del Tomb de Reus.

«No anem a donar cap mena d'instrucció a ningú, només podem recomanar, però si manifestem una tendència, és més fàcil que aquestes recomanacions siguin escoltades», aclareix. És per això que, des de l'entitat, es proposa canviar els horaris des d'ara mateix, que comença la campanya de tardor, fins just abans de la de Nadal.

Avançar l'horari per tancar més aviat

Elena Pàmies, responsable de conciliació horària de l'entitat, aclareix que «la proposta és fer les mateixes hores, no reduir la jornada laboral sinó avançar-la per aconseguir un canvi cultural, que no s'aconsegueix d'avui per demà, ja fa temps que s'està lluitant i sobretot per la conciliació familiar».

Per veure com es podia aplicar, van fer una enquesta a la vora de 200 associats que hi ha a l'entitat a través de l'empresa especialitzada Mirall digital. Més d'una setantena van respondre a la primera part de l'estudi, i una quarantena ho va fer a la segona.

En primer lloc es va preguntar quin horari feia cada comerç després del confinament, i en segon lloc quin era l'horari que voldrien fer o que creien que s'hauria de fer. El resultat és que sis de cada deu negocis considera que cal «aprofitar per avançar en la conciliació horària i tancar més d'hora».

Un 35,1%, per contra, creu que el que s'ha de fer és «mantenir els horaris perquè no és època de canvis». Només el 4% restant, en canvi, aposta per «obrir més hores per combatre la competència de les grans superfícies i internet. A la pràctica, la proposta horària que ha rebut més suport —el 50%— és la d'obrir de dos quarts de cinc de la tarda a vuit del vespre de dilluns a divendres i allargar-ho fins a dos quarts de nou els dissabtes. Suposa avançar mitja hora l'horari de tarda respecte a l'actual.

La 'nova normalitat' a les botigues de Reus i Tarragona
Des del confinament ja hi ha força comerços que han avançat els horaris de tancament | Redacció

La segueix molt de prop l'aposta d'avançar-ho encara més, fins a una hora, obrint a les quatre de la tarda per poder tancar a dos quarts de vuit de dilluns a divendres, obrint fins a les vuit els dissabtes, una idea que compta amb el suport del 41,7% dels enquestats.

Per últim, un 8,3% defensa mantenir l'horari actual, obrint de cinc a dos quarts de nou cada dia, de dilluns i dissabte. La proposta del Tomb és la majoritària, la d'avançar el tancament a les vuit del vespre. Veuen positivament que hi hagi establiments que vagin més enllà, però consideren que per aconseguir una major adhesió a la proposta, com a entitat l'han d'impulsar progressivament.

Primer pas a la tardor, segon pas passat Nadal

Pàmies detalla que «el que planteja el Tomb és fer aquesta primera prova la temporada de tardor, que acaba el 21 de desembre; la campanya de Nadal considerem que queda exclosa d'aquest horari per facilitar les compres de l'època». Tot i això, afegeix, «plantegem, a partir del quinze de gener, segons com hagi anat la primera prova, incorporar l'avançament a dos quarts de vuit; ara mateix creiem que seria massa brusc».

L'objectiu és aconseguir un seguiment important d'aquesta proposta. «El que volem és anar a una, que no passi com va passar després del confinament, que hi havia botigues que tancaven a una hora, altres a una altra, i al final els clients ho tenien complicat per saber a quina hora havien d'anar a comprar», exposa Elena Pàmies.

Amb el parèntesi de la campanya de Nadal, a partir del quinze de gener es podria plantejar homogeneïtzar els horaris de tancament a dos quarts de vuit. Jacint Pallejà admet que «els canvis culturals, per definició són lents, si ara féssim un canvi molt important, segurament no hi hauria seguiment; constatem que hi ha hagut un intent, tant del públic com del sector, de fer un canvi horari». Una dinàmica que volen seguir impulsant abans que es faci una regressió.