Queden gairebé 300 tones d’amiant a la xarxa de metro de Barcelona

TMB ja ha retirat 108 tones d’elements amb fibrociment i preveu recollir la resta en un plaç de tres anys
L2
A la xarxa de metro de Barcelona encara queden gairebé 300 tones d'amiant | TMB

Encara hi ha gairebé 300 tones d’amiant a la xarxa de metro de Barcelona. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha dut a terme un inventari de tots els elements que contenen fibrociment com a pas previ a la seva retirada, prevista fer un termini de tres anys. Segons ha informat, ja han retirat 108 tones d’amiant de 298 ubicacions i ara per ara encara queden unes 293 tones més en 536 punts de la xarxa de metro.

 

Pla per retirar les 300 tones d’amiant de la xarxa de metro

A principis de 2017, l’Institut d’Estudis de la Seguretat va xifrar la quantitat d’amiant present a Catalunya en 4 milions de tones i, a la xarxa de metro, aquest material cancerigen es troba en forma de planxes, panells, tubs i canalitzacions, «representant el 0,007% del total existent al país».

 

TMB ha assegurat que en un termini de tres anys retiraran, al menys, el 95% de l’amiant que encara hi ha a la xarxa de metro i aquest pla tindrà un cost d’uns 5 milions d’euros. Tanmateix, hi ha elements que estan «enterrats o encastats i sense possibilitats d’accés», com que no es podran retirar, tenen previst «encapsular-los i senyalitzar-los». La rehabilitació més dificultosa serà la coberta del taller de material mòbil de Metro a la Sagrera, ja que hi ha 3.000 metres quadrats de planxes de fibrociment.

 

Un aspecte que preocupa és la salut del personal del metro, sobretot si en algun punt de la seva trajectòria professional han pogut exposar-se a les fibres d’amiant. En aquest sentit, TMB ha assegurat que a 20 de juny 928 treballadors, el 87,2% dels 1.064 totals, han passat una revisió mèdica, dels quals 26 tenen manifestacions pleurals i possiblement tenen relació amb l’amiant. Però, segons informa TMB, «cap d’aquestes afeccions es pot considerar una patologia greu i no han requerit tractament mèdic». Només una persona no inclosa en aquest grup continua «en situació d’incapacitat temporal en període d’observació per possible malaltia professional, i s’espera el resultat de les proves per fer un diagnòstic definitiu».

 

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari