Els Xiquets de Reus han recuperat els galons de nou aquest 2018 després de perdre’ls la temporada passada. Els de la camisa avellana també han guanyat ex-aequo amb els Moixiganguers d’Igualada el Concurs de dissabte. Després de dues temporades, el seu cap de colla, Toni Rull, abandona la direcció tècnica per donar relleu a un nou equip que pugui millorar els registres.
-Quina valoració en fas de la temporada 2018?
Estem molt contents. Hem recuperat els castells de nou, fita que a principi de temporada veiem molt complicat d’arribar-hi després d’acabar un 2017 en què vam tenir diverses caigudes.
-La temporada de la colla ha anat de menys a més?
Sí. Per descomptat. Vam acabar la temporada passada tocats anímicament perquè havíem perdut els castells de nou i les coses no havien anat com ens havíem plantejat. Arrencàvem el curs amb un punt de partida difícil. Fins i tot, em vaig plantejar dimitir. Tot i els contratemps, tota la colla es va comprometre per tirar la temporada endavant.
El revulsiu va arribar per Sant Pere on ja vam aconseguir descarregar la tripleta de vuit. Al juliol, al Catllar en vam fer una altra. Seguidament, vam treballar intensament el 5de8, que no va arribar fins a l’agost a Gràcia. A partir d’aquí, després de millorar el cinc i recuperant el castell de nou, hem pogut complir els objectius marcats.
L’altre objectiu que hem assolit amb nota han estat les caigudes. A diferència de l’any passat, enguany només ens ha quedat el 3de9 amb folre de Cambrils com a carregat.
-Per què posa molt èmfasi al 5de8 i la consolidació del 2de8 amb folre?
El dos ens ha permès treballar folres i el rodatge fins a arribar al 3de9 amb folre. I en el cinc, remarcar que ha estat un any marcat per lesions i baixes extracastelleres. Al principi, teníem un fons d’armari limitat, encara que a mesura que anaven passant els mesos ens ha permès treballar amb més gent. Hauríem volgut estrenar el 5de8 al juliol, però els canvis no ens ho han permès.
-Què ha passat amb el quatre?
Tot i completar tretze 4de8, a final de temporada vam tenir problemes amb aquesta estructura. Això ens ha impedit que no poguéssim portar a plaça el 4de9 folrat, castell que vam estar assajant fins a última hora.
-Què significa pels Xiquets de Reus haver guanyat la jornada de dissabte del Concurs de Castells de dissabte ex-aequo amb els Moixiganguers d’Igualada?
La gràcia dels Xiquets de Reus era ser presents a la sessió de diumenge, però igualment ens va fer il·lusió ser a dissabte. Va ser un regal que va donar molta injecció de moral a la colla. Aquell dia, teníem molt clar el que anàvem a fer i la competició era contra nosaltres mateixos.
Veníem de fer un 3de9 amb folre just a Misericòrdia i el 5de8 de Gràcia del mes d’agost tampoc va mostrar bones garanties. El fet de sortir del Concurs havent descarregat aquests tres castells de manera tranquil·la va ser un gran premi.
-La victòria de dissabte a la TAP és el millor moment de la temporada?
Potser sí. D’alguna manera arribàvem a la cita amb certa tranquil·litat. Havíem fet els castells que portàvem en cartera per separat, encara que patint molt cada vegada. A la TAP, els vam descarregar sòlidament i això t’omple de satisfacció.
-I quin ha estat el pitjor moment de la temporada?
A la festa major d’Igualada del mes d’agost. La intenció era portar el 3de9 amb folre, però anàvem molt justos d’efectius. No només érem poca gent per fer el 3de9, sinó també pel 2de8. Ens hem d’ajudar entre les colles, però un folre no pot tenir camises que no són teves.
Em va fer molta ràbia no portar el castell de nou a la plaça igualadina. A pesar de la falta de gent a assaig, n’havíem fet bones proves i també vam generar il·lusió als que venen regularment.
-Has anunciat que deixes el càrrec de cap de colla després de dues temporades. Quin balanç global en fas d’aquests dos anys?
L’any passat va ser complicat. Tot i les dificultats, es van fer més 5de8 que enguany i amb molta més tranquil·litat. En canvi, no vam aconseguir cap castell de nou i això ens va frustrar. Del 2017, també em quedo en les moltes caigudes que vam tenir, sobretot, amb el pilar.
El 2018 l’hem començat amb la moral una mica baixa i falta de confiança, però hem estat capaços de donar-li la volta. Deixo el càrrec en un punt de partida interessant. Recuperar el castell de nou ha estat molt important. La tècnica que em succeeixi té la capacitat de millorar i descarregar el 3de9 amb folre, el 4de9 amb folre i el 5de8, actuació que encara no hem pogut fer mai.
-Quins han de ser els objectius de la nova tècnica que entri a la colla a partir de la temporada que ve?
S'ha de fer créixer la colla. S’han de poder assajar folres molt més aviat. És molt complicat assajar folres amb pocs efectius. També s’ha de mirar d’ampliar el ventall de castells i descarregar el 4de9 amb folre.
-L’any vinent no és any de Concurs, però sí que toca revisar la taula de puntuacions. Creus que poden canviar les puntuacions de cara el 2020?
El tema dels castells carregats i descarregats no ens ha afectat. Entenc que les colles que van a guanyar el Concurs de Castells sí que poden trobar inconvenients a la norma, però fer-ho extensiu a la resta no és massa realista. A la sessió de dissabte, vam veure caigudes que crec que no tenen res a veure amb aquesta mesura.
Sobre la modificació de la taula, si una colla té la capacitat de fer castells de 10 i sense folre és genial. A mi m’agrada més un 4de9 sense folre que un 4de10 amb folre i manilles per qüestions d’estètica, però reconec que el castell de 10 ensenya molt la capacitat que té una colla, sobretot, en massa social.
-Des dels Xiquets de Reus heu notat un cert desgast en el món casteller?
Hi ha dos factors que el poden haver determinat. En primer lloc, l’efecte “crisi econòmica” ha afavorit que entrar en una colla castellera fos un lloc on es poguessin fer coses sense gastar-se molts diners. Això ha ajudat al fet que el món casteller fos un espai de trobada. Tot i això, la millora de l’economia ha fet que la gent busqui d’altres opcions de lleure.
D’altra banda, es parla molt del tema dels calendaris. Crec que els calendaris de les colles de la zona tradicional fem la temporada que ens toca. En tot cas, només pugem nivell abans d’hora i això comporta que afrontis cada actuació al límit de les teves possibilitats.