La grip torna a irrompre amb força després de gairebé dos anys desapareguda. L'ús de la mascareta i de la distància social van aconseguir que aquest virus no es propagués amb massa virulència. Però al seu lloc vam haver de plantar cara a la Covid, una afecció que té moltes similituds amb ella.
Totes dues són malalties respiratòries contagioses provocades per virus. Presenten símptomes en comú, però si s'estudien en profunditat, detectem que afecten les persones de manera diferent.
La grip es coneix des de fa molt més temps i això permet que els metges sàpiguen com tractar-la i prevenir-la. Tot i això, en el cas de la Covid encara es continua investigant.
Els virus que causen aquestes dues patologies es propaguen de manera molt semblant, per mitjà de gotícules. Aquestes s'alliberen en parlar o tossir. Sobretot en entorns tancats i quan hi ha una distància inferior als dos metres.
També es pot estendre quan una persona entra en contacte amb una superfície contaminada pel virus i, a continuació, es toca la boca.
Els símptomes que tenen en comú són la febre, el cansament, la tos, la falta d'aire, el dolor muscular, el mal de cap, la congestió o els vòmits. Com que tenen signes molt semblants, de vegades resulta complicat diagnosticar quina afecció es té. Fins i tot hi ha la possibilitat que hi siguin presents les dues malalties alhora.
Quan un pacient presenta símptomes de grip o símptomes lleus de COVID-19, la recuperació es pot fer a casa. Però quan la situació s'agreuja en totes dues situacions necessitarà assistència hospitalària.
Tot i les similituds, es pot dir que les complicacions, causes i tractaments són diferents. Els símptomes del coronavirus apareixen de 2 a 14 dies després de l'exposició, mentre que a la grip és d'1 a 4. Amb la primera afecció, que és més contagiosa i es propaga amb més rapidesa, també s'experimenta una pèrdua de l'olfacte i del gust.
Pel que fa al tractament, la grip es pot tallar amb medicaments antivirals. Per la seva banda, per a la COVID-19 només hi ha un remei aprovat com és remdesivir. La comunicació científica continua investigant nous fàrmacs per lluitar contra aquesta afecció.
Pel que fa a la prevenció, la grip té una vacuna anual per rebaixar les possibilitats de contraure-la. Aconsegueix que la malaltia sigui menys greu i que no es presentin complicacions importants. Aquesta dosi aporta protecció contra els tres o quatre virus que s'esperen que siguin més comuns durant aquesta temporada.
Amb aquesta injecció, per la seva banda, no s'aconsegueix una immunització contra la Covid. Algunes investigacions han revelat que la vacuna de la grip disminuïa el risc de contraure l'altre virus, però tampoc sembla que estigui gaire clar.
La grip i la Covid es propaguen alhora
Davant la Covid han aparegut durant el darrer any diverses vacunes que han contribuït a disminuir els riscos de l'afecció. Va quedar comprovat que aquest fàrmac permetia rebaixar tant el nombre de casos com de morts. Però per aconseguir un efecte més gran es va comprovar que es necessitaven diverses injeccions durant l'any.
També va facilitar l'eliminació de la mascareta en espais oberts o la reducció de la distància social entre persones. Sense cap dubte, un gran avenç.
La temporada de la grip sol durar des d'octubre fins a l'abril, i es propaga al mateix temps que el coronavirus. Per això es pot donar el cas que la gent pugui emmalaltir de tots dos virus alhora. A través de les proves s'aconsegueix determinar de quina afecció es tracta i posar-hi el tractament correcte.
La Covid s'ha instal·lat a les nostres vides com si fos una grip. Ara toca aprendre a conviure-hi.