Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues nenes amb motxilla escolar

Tornada a les aules: Els experts aclareixen què passarà amb la Covid-19

L'epidemiòleg de l'Institut ISGlobal, Quique Bassat, ha reiterat que l'escola «no ha sigut mai un problema de salut pública»

L'inici del curs escolar 2021-2022 és a tocar, ja que la gran majoria d'alumnes començaran el 13 de setembre les seves classes. Tot i la reobertura de les aules per l'epidemiòleg de l'Institut ISGlobal, Quique Bassat no serà cap risc el retorn de la rutina a les escoles.

L'investigador Bassat ha respost aquelles veus «discordant» que els nens i docents «estaran en perill» en una entrevista a la cadena radiofònica 'RAC 1'. Així doncs, l'epidemiòleg ha argumentat: «Estem en una situació molt millor, amb el problema de la variant delta, tenim les vacunes i crec que la situació a les escoles estarà ben controlada».

Bassat ha reiterat: «La realitat és que la transmissió a l'interior de les escoles ha estat sempre molt controlada i no ha sigut mai un problema de salut pública».

Un control funcional de la pandèmia

Actualment els joves vacunats amb una dosi d'entre 12 i 15 anys són un total del 54%. A l'epidemiòleg de l'Institut ISGlobal li agradaria que «la gran majoria d'adolescents» estiguin immunitzats i s'aconsegueixen xifres de vacunació similars a les que hi ha entre els adults. Per a Bassat és un «bon argument», per posar-se el vaccí en aquesta franja d'edat, és el fet que aquells que tinguin la pauta de vacunació completa no s'hagin d'aïllar.

Segons l'investigador i pediatre, la vacunació entre els adolescents i un índex més alt d'aquells que ja tenen el vaccí és indispensable per arribar a un «control funcional de la pandèmia». Bassat ha explicat que aquest terme fa referència al fet que «hi hagi una certa transmissió del virus residual en el qual hi poden haver casos i brots esporàdics, sempre que no hi hagi mortalitat ni un cas de malaltia greu».

Els botellots i festes il·legals: «un problema epidemiològic addicional»

Quique Bassat durant l'entrevista també ha parlat de les aglomeracions que es produeixen durant les nits d'estiu. De fet, ha esmentat que el preocupa i «molt» les imatges vistes durant tota la temporada. Fins i tot l'expert ha apuntat: «Han creat un problema epidemiològic addicional que l'hem vist claríssimament amb aquesta cinquena onada que ha sigut predominant-me jove».

Malgrat això, l'investigador i epidemiòleg ha expressat: «Ara esperem que amb la tornada a la rutina i a la normalitat començarem a millorar la situació epidemiològica». Aquest comportament, segons Bassat, és perquè «la gent no té la mateixa consciència i percepció de risc quan s'està en fase de baixada, encara que sigui molt lenta que quan estàs en fase de pujada».

«Estem en una incidència per sobre del nivell que es considera de màxim risc, tot i que estem baixant de forma satisfactòria, però encara estem lluny d'estar tranquils», ha matisat l'investigador de l'Institut ISGlobal.