Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El fred d’hivern podria tornar la setmana vinent

El sol i la calma anticiclònica continuaran durant gran part del pont de la Puríssima, tot i que ja baixaran els termòmetres i el vent entrarà amb força el cap de setmana

El fred d'hivern encara tardarà dies a tornar
El fred d'hivern encara tardarà dies a tornar | Arxiu

 

Fa dies que estem sota els efectes de l’anticicló després d’una tardor molt plujosa que no havia donat fins ara pràcticament cap treva pel que fa al temps. El sol, els núvols alts i prims, la boira a l’interior i, en definitiva, la calma meteorològica, han estat els protagonistes. El que més hem notat és l’augment de les temperatures, que al migdia pugen fins a voltar els 20º a punts de la costa,  valors atípics per l’època. Però fins quan durarà aquesta bonança excepcional?

Segons indiquen els models meteorològics a dia d’avui, hem de mirar uns quants dies enllà, ja a la propera setmana, per entreveure un retorn de l’ambient més hivernal, extrem que encara no està clar del tot. De moment, els propers dies, coincidint amb el pont de la Puríssima, el temps es mantindrà força tranquil, sobretot dijous i divendres, però les temperatures ja començaran a recular una mica, sobretot per l’entrada d’una mica de tramuntana i mestral als dos extrems de Catalunya.

Serà de cara al cap de setmana quan el pas d’un front molt poc actiu farà reactivar les ventades a moltes comarques de la meitat sud i a l’Empordà amb algunes ràfegues fortes, cosa que farà baixar amb més ganes el termòmetre. En general, dissabte tindrem entre 2 i 4 graus menys que no pas aquests dies, però no serà fins la propera setmana quan el descens serà més contundent.

Diumenge podrien repuntar transitòriament les  temperatures, mentre que el vent esvairà les boires de l’interior, que en alguns casos són força persistents i mantenen l’ambient molt fred durant tot el dia. Això farà que, a diferència de la resta de Catalunya, els termòmetres pugin en aquestes zones.   

Les gelades no apareixen a cap lloc pràcticament aquests dies
Les gelades no apareixen a cap lloc pràcticament aquests dies | @eliaslm84

 

Possible baixada clara dels termòmetres a partir de dilluns

Segons la previsió a dia d’avui, sembla que a partir de l’inici de la propera setmana es començarà a despenjar una bossa d’aire força fred cap al centre i sud d’Europa, cosa que faria baixar amb ganes les temperatures a Catalunya. Per ara, no s’espera un descens molt fort dels termòmetres, ja que la part més freda afectarà el centre i sud-est d’Europa. 

No obstant, entre dimarts i dijous podríem tenir entre 6 i 9 graus menys al migdia a gran part de Catalunya en comparació amb aquest dies, cosa que faria retornar l’ambient d’hivern a casa nostra amb valors més propis per l’època. Alguns models donen una fredorada amb temperatures més baixes del normal, però això sembla força lluny de la realitat ara mateix.

Les nevades poden reaparèixer la propera setmana al Pirineu
Les nevades poden reaparèixer la propera setmana al Pirineu | Silvia Alés

 

 

Noves nevades al Pirineu

Pel que fa a les precipitacions, sembla que n’hi hauria ben poques, si bé les més destacables arribarien dimecres amb el pas d’un front atlàntic que portaria xàfecs al nord de Catalunya i nevades generals al Pirineu pel damunt tan sols dels 1.000 metres, cosa que beneficiaria molt a les estacions d’esquí, moltes de les quals ja estan obertes aquest pont de la Puríssima. Una previsió molt incerta encara de cara a la propera setmana que haurem d’anar confirmant en properes actualitzacions.