Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dos jugadors de rol amb mascareta.

Les associacions tarragonines es reactiven a poc a poc: l'oci s'adapta a la desescalada

Amb l'inici de la desescalada, moltes han optat per tornar a engegar l'activitat però prenent mesures

Jugador de rol tirant daus a la taula.
Les associacions s'adapten a les condicions de la desescalada per seguir funcionant. | Laia Solanellas
 

Bocins de vida pre-Covid. És tot al que s'aspira en moments de plena desescalada, però un element sempre present ens retorna a la realitat actual: les mascaretes. Allí on anem, hi són, com un recordatori permanent que això no s'ha acabat, que no ens hem de relaxar si volem continuar gaudint dels petits plaers que ara mateix ja tenim a l'abast.

L'oci n'és un, i no tot es redueix a les terrasses i als centres comercials. Els esportistes van tenir la fortuna de poder gaudir en primera instància de la seva afició, però d'altres han hagut d'esperar fins a la fase 1 per reprendre's. És el cas, per exemple, dels integrants de l'Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus. Durant dos mesos han hagut d'adaptar la seva afició al confinament i realment se n'han sortit prou bé, però el contacte humà i les partides en directe sempre tenen un to diferent. I es trobaven a faltar. 

«Durant aquest temps des de l'associació hem organitzat partides en línia i entre els socis hem quedat virtualment per practicar la nostra afició de forma conjunta, tot i la distància» explica Toni Bergadà, president del club de rol de Reus. Aquesta barrera, la de la distància, es podia superar fàcilment, però no era el mateix. Així ho ratificaven les cares d'alegria d'alguns dels socis que, presencialment, ja podien gaudir de les activitats de l'associació

Dos jugadors de rol amb mascareta.
L'Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus ha tornat a engegar l'activitat. | Laia Solanellas
 

Canvis forçats que acaben sent permanents

Els somriures queden amagats sota les pertinents mascaretes, però els ulls no enganyen. Les rialles i la complicitat del contacte humà són un afegit més en aquesta afició, però això sí, algunes coses han hagut de canviar a causa de la Covid-19. «Tothom ha de portar els seus propis daus, a l'associació en tenim i fins ara els compartíem, però això ha hagut de canviar» afegeix Bergadà.

El gel hidroalcohòlic, presidint la taula on s'esdevé el joc, és un altre dels recordatoris de la pandèmia. L'associació també ha pres altres mesures durant el període de desescalada, però que és probable que ja es quedin per sempre. «Fins ara teníem uns horaris d'obertura fixes, però ara estem obrint sota demanda i segurament serà una de les coses que ja deixarem instaurades» explica el president de l'associació. De moment, des de la reobertura del local només accepten grups de fins a 10 persones i cada cop ha estat un èxit, asseguren.

Dos integrants de l'associació de rol jugant.
Tot i que no han perdut el contacte, reprendre el joc de forma física sempre és millor. | Laia Solanellas
 

Tanmateix, el confinament no només els ha deixat experiències negatives. Alguns dels socis que són aficionats a pintar miniatures han quedat regularment durant aquesta temporada per una plataforma online anomenada Discord. Això els permetia desenvolupar la seva tasca mentre compartien xerrera, una vivència que els va agradar i que no descarten continuar, complementant-la amb les quedades a l'associació.

Evitar la desvinculació dels socis

A Valls, la Unió Anelles de la Flama destaca per ser una de les entitats més grans de la ciutat i gestionar un 70% dels balls i els elements festius del Seguici Cerimonial de la Festa Major de Sant Joan. En un any normal, la mitjana d’activitats per setmana es basa en 2 reunions, 5 classes de música i 5 assajos de les diverses colles que formen part de l’agrupació i, alhora, cal sumar-hi les sortides i actuacions que poden haver-hi en diversos pobles de la comarca amb motiu d’alguna Festa Major.

La crisi sanitària a causa de la pandèmia del coronavirus i la incertesa a l’hora de dur a terme actes multitudinaris al carrer han fet frenar dràsticament l’activitat a l’associació, «fins al punt d’estar més de 60 dies sense obrir les portes del local ni tindre cap mena de contacte presencial amb els components de les diverses colles», explica Albert Oliva, el president de la UAF.

 

Reformulació de la dinàmica de l'associació

Per aquest motiu, amb l’entrada a la fase 1 de la desescalada i davant de la possibilitat de fer trobades presencials, «hem cregut oportú reprendre el calendari de reunions setmanals d’una forma física i reforçar-lo amb trobades sectorials per establir un diàleg més proper amb els socis, amb la finalitat d’evitar una possible desvinculació dels membres a causa de la manca d’activitats», exposa l’Albert. 

Alhora, l’adaptació dels actes de la Festa Major vallenca i la incertesa en l’àmbit cultural a l’estiu han suposat, per a la UAF, un canvi de rumb important que la junta ha hagut d’afrontar amb una reformulació de la dinàmica que té com a entitat.

«Malauradament, el nostre sector serà l’últim en recuperar-se en els paràmetres habituals i, per aquest motiu, treballem en una proposta per reprendre parcialment la nostra activitat d’assajos i poder oferir les actuacions de l’estiu adaptades a la nova 'anormalitat', sempre amb les mesures de seguretat i higièniques que s’han implementat», conclou el president.