Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un creuer atracat al Port de Tarragona, amb els passatgers baixant del vaixell i pujant a un autocar

Els creuers tornen al Port de Tarragona després d'un any i mig d'aturada

La represa progressiva de l'activitat encara portarà quatre o cinc vaixells més abans de tancar temporada | A finals d'octubre s'estrenarà el nou Moll de Balears

El Port de Tarragona ha tornat a rebre un creuer després d'un any i mig. El Bolette hi ha atracat aquest matí cap a les vuit amb 481 passatgers per primera vegada. El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha definit la jornada d'avui com «un dia significatiu».

La tradició nàutica diu que, quan un vaixell atraca per primera vegada en un port s'han d'intercanviar les mètopes. L'embarcació lliura al port la reproducció de la seva bandera en una placa, i la infraestructura fa el mateix amb algun element simbòlic. El capità del Bolette i el president del port han protagonitzat aquest intercanvi al moll.

Per Cruset era una manera de reivindicar el simbolisme d'avui. «Això habitualment es fa al pont de comandament del vaixell, a l'interior, però avui ho hem volgut fer a peu de moll perquè és un dia important i significatiu». El motiu, segons ha sentenciat, és que «recuperem, al Port de Tarragona, l'activitat de creuers després de la parada fruit de la pandèmia».

El vaixell estarà atracat fins a les deu de la nit. Després que hi hagin tornat tots els creueristes, els Diables Voramar, del Serrallo de Tarragona, acomiadaran la nau amb una encesa. Feia un any i mig que no es podien viure aquestes escenes.

Pel que fa al protocol sanitari, la regulació actual estableix dues categories. Per una banda els creuers que recorren un sol país. En el cas del que avui ha arribat a Tarragona, es tracta d'un vaixell que, tot i portar ciutadans principalment britànics, només recorrerà les costes de l'Estat espanyol.

En aquest cas es demana certificat de vacunació abans de pujar al vaixell i es fan proves de detecció de coronavirus dins del vaixell de manera periòdica. Això els permet poder visitar les ciutats on paren lliurement. En el cas del Bolette hi ha un autobús llançadora fins a Tarragona cada hora, i tres excursions organitzades, dues a Poblet i una a Tarragona ciutat.

En el cas dels creuers internacionals, els creueristes baixen encapsulats i sense poder tenir contacte amb la zona que visiten. També implica diferències notables en l'impacte econòmic que poden deixar a la regió. «Si els creueristes poden circular lliurement, fan despesa, però si van encapsulats fan menys despesa», resumeix Cruset.

Comença el retorn progressiu de creuers al Port de Tarragona

El 5 de març del 2020 va arribar al Port de Tarragona el Marella Dream amb 1.462 passatgers. Va ser deu dies abans del decret d'estat d'alarma que ha aturat l'activitat dels creuers fins ara. Aquell va ser l'únic creuer del 2020 a Tarragona.

Cruset ha recordat que el sector dels creuers implica una dificultat afegida a la represa que puguin viure altres àmbits. Moviment internacional de passatgers, tripulacions de diferents països i aspectes de logística compliquen posar en marxa la maquinària. És per això, subratlla, l'arrancada ha de ser progressiva, per assegurar-se que no es torna enrere.

Avui ha arribat el primer creuer al Port de Tarragona des de l'esclat de la pandèmia. La recuperació d'aquesta activitat serà progressiva, ha afirmat el president del Port. Tot i això, encara compten aprofitar el mes i mig de temporada que quedi.

«Aquest 2021 cada creuer serà una petita victòria», ha sentenciat Cruset. Ha admès que preveien acabar la temporada «en blanc» i ja treballaven amb l'horitzó 2022. Fins a final d'octubre encara preveuen rebre quatre o cinc escales més als molls del port tarragoní.

El capità del Bolette i el president del Port intercanvien mètopes al moll, davant del vaixell
L'intercanvi de mètopes ha fet créixer el simbolisme de l'arribada del Bolette a Tarragona | Jordi Olària Gras

Previsions optimistes per la temporada 2022

Cruset ha afirmat que la represa de l'activitat de creuers s'ha estudiat amb deteniment. El Port de Tarragona ha acompanyat les companyies que hi operen a l'hora de negociar aquesta represa amb la Generalitat. Els protocols acordats afecten diferents departaments del Govern de Catalunya i compten amb el consens de les empreses i les institucions afectades, com el Port de Tarragona.

De cara a l'any vinent, el Port segueix pendent de les previsions i de l'evolució de les restriccions. Tot i això, Cruset Admet que «la temporada 2022 l'estem treballant per gestionar-la com si fos una temporada normal». Les dades preveuen unes 30 escales amb 40.000 creueristes durant la campanya 2022.

Una projecció que confien que millori; «de ben segur que anirà creixent i anirà agafant dimensió d'una temporada normal». Logística a banda, la campanya es prepara des d'una perspectiva regional, «no és el tràfic del Port de Tarragona, és el tràfic i l'activitat del territori».

A la Taula de Creuers també hi participen els Ajuntaments de Tarragona, Reus i Vila-seca, la Cambra de Comerç, la URV, la Diputació i el sector hoteler entre altres agents. És en aquest organisme on s'està dissenyant aquesta nova campanya, especialment des del punt de vista promocional. Tot plegat per «dissenyar el creixement dels creuers a Tarragona de manera correcta, que no generi cap dificultat i que hi hagi un consens transversal».

El Moll de Balears rebrà els primers creuers a finals d'octubre

L'activitat de creuers al Port de Tarragona és testimonial en relació amb el tràfic de contenidors, per exemple. Tot i això, Cruset subratlla que s'ha aprofitat l'aturada forçada per la pandèmia per treballar en altres àmbits. Principalment per aconseguir que la feina feta els darrers anys no hagi sigut en va.

«Deu anys enrere no hi havia tràfic de creuers al nostre port», ha recordat el president. Apunta que per això «calia treballar intensament perquè aquesta parada obligatòria no fes perdre tot l'esforç que s'ha fet de manera conjunta». Un dels projectes que s'ha intentat accelerar és el de les obres del Moll de Balears.

Si no fos per la pandèmia, aquests treballs s'haurien combinat amb l'activitat de creuers. Amb la situació actual, en canvi, els vaixells hi arribaran a final d'octubre amb la infraestructura ja enllestida. Actualment s'està passant el procés de certificació, que acabarà cap a mitjans d'octubre segons el calendari actual.

L'escala prevista per l'última setmana d'octubre serà la primera que, en principi, atracarà al nou Moll de Balears. De fet serà aquest motiu el que servirà per inaugurar la terminal de creuers. Posteriorment es licitarà la gestió d'aquesta terminal.

Es tracta de trobar un agent concessionari que s'encarregui de l'operativa i de la comercialització de creuers a partir de la temporada 2022. Per fer-ho es traurà a concurs públic aquesta gestió a finals d'any. Les condicions fixaran un contracte d'uns 12 anys per fer una «segona etapa de creixement i consolidació del destí Tarragona». La licitació també contemplarà que el concessionari construeixi, sobre el moll, l'edifici que serà terminal d'arribada de creuers.